Havária na Hrone má katastrofálne následky, vylovili už štyri tony mŕtvych rýb

TA3 TASR
28.7.2021 12:19

Havária na rieke Hron, pri ktorej v pondelok uhynuli tisícky rýb, bude mať horšie následky, ako sa pôvodne predpokladalo. Doteraz sa rybárom podarilo vyzbierať už viac ako štyri tony mŕtvych rýb a škody počítajú v státisícoch eur. Tvrdia, že za posledných 20 rokov takýto čierny deň na Hrone nezažili.

Množstvo rýb, ktoré hromadne uhynuli na rieke Hron, narastá a ich presný počet tak zatiaľ nie je známy. Povedala to Tamara Lesná, hovorkyňa Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ktorá udalosť rieši podľa zákona ako mimoriadne zhoršenie kvality vôd.

Ako dodala, tento prípad ešte nie je uzavretý a zatiaľ sa nedá určiť ani dopad na životné prostredie. Podľa inšpekcie bola k utorku na rieke Hron vyzbieraná viac ako tona uhynutých rýb, ktoré boli odvezené do kafilérie. Medzi uhynutými druhmi rýb boli podľa ochranárov zistené aj viaceré druhy európskeho významu ako napríklad hlavátka podunajská, mrena karpatská, boleň dravý či hrúz bieloplutvý. Spoločenskú hodnotu uhynutých chránených druhov živočíchov určí Štátna ochrana prírody SR po skončení zberu.

Hromadný úhyn rýb na rieke Hron spozorovali rybári v zakalenej, zapáchajúcej a nepriehľadnej vode v pondelok ráno pri obci Trnavá Hora v okrese Žiar nad Hronom. Znečistenie vodného toku mal spôsobiť únik digestátu z bioplynovej stanice v obci Budča v okrese Zvolen po tom, ako pád stromu v dôsledku búrky spôsobil roztrhnutie vaku využívaného na jeho uskladnenie. Pôvodcovi znečistenia rieky Hron, ktoré spôsobilo hromadný úhyn rýb, hrozí pokuta do výšky 165-tisíc eur.

Témy: Ryby

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok