Na tretiu vlnu sa už ministerstvo zdravotníctva pripravuje. Aké kroky robí?

TA3
28.7.2021 11:35

Na tretiu vlnu pandémie sa zodpovedne pripravujeme, informuje ministerstvo zdravotníctva s tým, že ochrana zdravia ľudí je pre rezort prioritou.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo o tom, aké kroky robí, aby krajinu pripravilo na tretiu vlnu pandémie. Vďaka reprofilizácii sú nemocnice podľa rezortu pripravené v tretej vlne prispôsobiť svoje kapacity pre pacientov s Covid-19, ak by to bolo potrebné. 

Ministerstvo taktiež aktívne pracuje na zvýšení zaočkovanosti obyvateľstva, a to najmä tým, že vytvorilo pružný systém a ľudia si môžu vyberať zo spôsobov, ako a kde sa dať zaočkovať. V pláne je aj zintenzívnenie propagácie a pracuje sa na efektívnejšom trasovaní kontaktov, sekvenácii pozitívnych vzoriek či monitoringu spodných vôd. 

Ministerstvo taktiež aktívne monitoruje stav zásob liekov na Covid-19 v distribučných spoločnostiach ako aj v zdravotníckych zariadeniach a v predstihu nastavuje opatrenia. "Zásoby lieku s obsahom monoklonálnej protilátky bamlanivimab je dostačujúci. Rezort zabezpečil dovoz 5-tisíc balení tohto lieku," informuje rezort.

Ministerstvo uvádza, že pre terapiu pacientov s ochorením Covid-19 sú dostupné ako registrované, tak aj neregistrované lieky. Ich následné používanie spolu s potenciálnym rozšírením nového portfólia liekov proti covidu bude predmetom ďalšej diskusie odborníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok