Príznaky poškodenia vošiek na rastlinách, na toto pozor

príznaky poškodenia vošiek na rastlinách Zdroj foto: Pixabay

Škodcov na našich záhradách je naozaj dosť. Ako rozoznať, ktorý z nich práve ničí vaše rastliny? Príznaky poškodenia vošiek sa niekedy dajú zameniť s iným hmyzom. Treba si všímať nasledovné. 

Vošky sú veľmi malé tvory ( dlhé 1 až 4 mm) a voľným okom bývajú často takmer neviditeľné. Existujú rôzne druhy, ktoré môžu byť sfarbené buď do biela, hneda, zelena, svetlozelena, žlta alebo dokonca ružova. Niektoré z druhov môžu mať voskový povlak. Tento hmyz máva hruškovité telá s dlhými anténami; nymfy vyzerajú podobne ako dospelé jedince. Živia sa zväčša šťavou z rastlín. Preto príznaky poškodenia vošiek si všimnete najskôr na listoch.

Dospelé vošky sú zvyčajne bez krídel. Avšak pozor. Ak nemajú dostatok potravy a dôjde k ich premnoženiu, môže sa u nich vyvinúť okrídlená forma, ktorá nemá problém odletieť na inú rastlinu a tam vytvoriť novú kolóniu. Vošky sa zvyčajne kŕmia vo veľkých skupinách, hoci ich môžete občas vidieť jednotlivo alebo v malom počte.

Tento hmyz sa všeobecne živí širokou škálou rastlín, pre určité rastliny však môžu byť špecifické rôzne druhy vošiek. Napríklad poznáme vošky fazuľové, vošky kapustové, zemiakové, vošky  broskyňové a podobne.

Ako fungujú ekologické lapače na škodce

Ako vyzerá poškodenie voškami?

Ako bolo spomenuté vyššie, nymfy a dospelé vošky sa živia šťavami rastlín, ktoré napadajú listy, stonky, púčiky, kvety, ovocie a dokonca aj korene. Závisí od druhu. Väčšina vošiek má rada najmä nové šťavnaté výhonky rastlín. Niektoré, napríklad vošky na broskyniach, si pochutnajú aj na iných rastlinách, zatiaľ čo iné, napríklad vošky na jabloniach, sa zameriavajú na jedného alebo len niekoľkých hostiteľov rastlín.

Najčastejšími príznakmi bývajú deformované, zvlnené, zakrpatené alebo žltkasté listy. Nezabudnite skontrolovať spodnú stranu listov; vošky sa tam radi schovávajú. Častým znakom je tiež aj to, keď sú listy alebo stonky pokryté lepkavou látkou. Vošky totiž vylučujú lepkavú tekutinu známu ako medovica. Je to vlastne ich odpad, ktorý tento škodca na rastlinách produkuje. Medovica tiež priťahuje mravce a podporuje rozvoj plesní na napadnutej rastline. To, že si vošky pochutnávajú na vašom ovocí a plodoch, zistíte podľa ich zdeformovaného tvaru.

Tento hmyz môže zničiť vašu rastlinu aj tým, že často prenáša rôzne vírusy a priťahuje iný hmyz, ktorý sa nimi živí.

Čítajte nás i nabudúce, povieme si, ako proti voškám bojovať.