Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Displeje v smartfóch by mohli detegovať toxíny vo vode

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď počúvame o tom, že sa smartfóny používajú na vykonávanie rôznych analytických úloh, zvyčajne je k nemu pripojené aj ďalšie zariadenie. Podľa novej štúdie by však čoskoro mohol byť na testovanie pitnej vody a iných tekutín použitý vlastný dotykový displej smartfónu.

Veľmi zjednodušene povedané, kapacitné dotykové displeje detegujú kreslenia v elektrostatickom poli obrazovky, ktoré sa merajú ako zmeny v ich elektrickej kapacite. K takýmto deformáciám dochádza vtedy, keď sa elektrický vodič, ako je napríklad prst používateľa, dotkne povrchu obrazovky.

Vedci z Cambridgeskej univerzity sa nedávno rozhodli zistiť, či je možné detegovať a merať ióny v kvapalinách. Aplikovali preto kvapky rôznych kvapalín na samostatný kapacitný dotykový displej, ktorý bol podobný tým, ktoré sa bežne používajú v smartfónoch a tabletoch. Zistilo sa, že kvapaliny skutočne spôsobili merateľnú zmenu kapacity. Navyše každá kvapalina mala svoj vlastný výpovedný podpis na základe koncentrácie a náboja svojich iónov.

Citlivosť experimentálneho snímača dotykovej obrazovky je údajne „porovnateľná s typickým laboratórnym zariadením“.

Tím teraz dúfa, že ľudia budú môcť jedného dňa používať displeje svojich smartfónov na úlohy, ako je kontrola pitnej vody na prítomnosť kontaminantov, ako je napríklad arzén. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov by mala byť pre danú úlohu určená jedna časť dotykového displeja, pretože obrazovky sú momentálne optimalizované na detekciu prstov používateľov.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Sensors and Actuators B.