Nadúmrtnosť sa počas júna prejavila v šiestich krajoch. Najhoršie bol na tom Banskobystrický

TA3 TASR
28.7.2021 09:52

Lídrom regionálnej nadúmrtnosti sa v júni tohto roka stal Banskobystrický kraj. V tomto regióne zomieralo o osem percent viac ľudí ako v máji. V stredu o tom informoval Štatistický úrad SR.

nemocnica, koronavírus, pľúcna ventilácia, 1140x
TASR/AP

Nadúmrtnosť sa počas šiesteho mesiaca tohto roka prejavila v šiestich z ôsmich slovenských krajov, pričom v jednotlivých regiónoch dosahovala päť až desať percent. Najhoršia situácia bola v Banskobystrickom kraji, nasledovali Košický a Trnavský kraj. V dvoch krajoch, a to Bratislavskom a Žilinskom, bol počet úmrtí mierne nižší než priemer predošlých piatich rokov.

Oproti májovým hodnotám sa situácia v miere nadúmrtnosti zhoršila v Trnavskom, Nitrianskom a najviac v Banskobystrickom kraji o osem percent. Naopak, v porovnaní s májom bolo najvýraznejšie zlepšenie situácie v Žilinskom kraji (pokles o 15 percent) a v Prešovskom kraji (pokles o 14 percent).

Na regionálnej úrovni mal koronavírus najväčší podiel na príčinách úmrtí v Prešovskom (štyri percentá) a v Žilinskom kraji (tri percentá). Menej ako jednopercentný podiel na úmrtiach dosiahol v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok