Takto zistíte, či ste z covidu už úplne vyliečení

TA3/bd
27.7.2021 18:00

Vírus má širokú škálu možných príznakov, ktoré môžu začať kedykoľvek. Spomeňme len tie najčastejšie, ktorými je kašeľ, dýchavičnosť, bolesti svalov, strata chuti alebo čuchu. A samozrejme, mnohí ľudia zažijú veľa ďalších sprievodných.

Takto zistíte, či ste z covidu už úplne vyliečení
Pexels

Aj keď sa údaje neustále vyvíjajú, až 40 percent ľudí môže byť úplne asymptomatických. Nateraz ešte neexistuje liek, ktorý by vedel vírus zlikvidovať, ide skôr o podpornú starostlivosť. A ako taká starostlivosť vyzerá, má veľa spoločného s tým, aké zlé sú vaše príznaky. 

Liečba doma

Mierne príznaky covidu s pocitmi silného prechladnutia alebo podobnosti chrípke, sa aj zotavením podobajú. Snažte sa od ostatných izolovať a noste rúško. Obmedzte tiež kontakt s domácimi zvieratami. Odborníci odporúčajú, aby ste:

  • Zostali hydratovaní. Pite veľa vody alebo čistých tekutín, ako je bylinkový čaj, vývar alebo džús. Vyhýbajte sa alkoholu a kofeínu, ktoré môžu byť dehydratujúce.
  • Čo najviac odpočívajte. Spánok je kľúčovým prvkom, ktorý pomáha vášmu imunitnému systému bojovať proti vírusu
  • Pomaly sa vráťte k aktivitám. Akonáhle je vaša karanténa skončená a vaše príznaky ustúpia, začnite s jemnými činnosťami, ako je chôdza. Namáhanie zvyšuje metabolické požiadavky vášho tela a vaše telo to nemusí zvládať. 

pluca Pexels

Liečba v nemocnici

Pretože neexistuje žiadna konkrétna liečba, cieľom zdravotníkov v nemocnici je zvládnuť vaše príznaky, zatiaľ čo váš imunitný systém bojuje proti vírusu. Pravdepodobne vám bude dodaný doplnkový kyslík, ak máte nízku hladinu. Možno bude potrebné nasadiť ventiláciu u tých pacientov, u ktorých sa vyskytnú závažné ťažkosti s dýchaním. 

Celková doba zotavenia v závažnom prípade môže trvať 6 týždňov alebo viac. Lekári vás pravdepodobne pošlú domov, akonáhle vám klesne horúčka a znormalizuje sa dýchanie.  Toto sú dva znaky, ktoré naznačujú, že vaše telo najhorší boj zvládlo. V niektorých prípadoch bude možno potrebné vykonať aj negatívny test na prítomnosť vírusu. 

unava Pexels

Dlhé dni ležania v posteli ovplyvňujú kardiovaskulárny systém a fungovanie svalov. Ak dokážete vykonávať každodenné činnosti a nezadýchavate sa, potom nepotrebujete špecializovanú terapiu. Ale ak ste veľmi slabí, možno budete potrebovať pomoc opatrovateľky.

Kedy budete znova fit?

Načasovanie sa veľmi líši, ale celkový čas na zotavenie v závažných prípadoch môže trvať aj dva mesiace. Sledujte si nasledujúce príznaky:

  • Minimálne 3 dni žiadna horúčka
  • Zlepšili sa vaše respiračné príznaky (kašeľ a ťažkosti s dýchaním)
  • Je to najmenej 10 dní od objavenia sa prvých príznakov

covid Pexels

Vyliečení, no zase máte pozitívny test?

Áno, môže sa to stať. Ľudia, ktorí aj po zlepšení majú stále pozitívny test, nie sú infekční a pravdepodobne majú protilátky, ktoré ich chránia pred opätovným ochorením. V týchto prípadoch sa zdá, že testy zachytávajú mŕtvy vírusový materiál, ktorý v tele človeka stále pretrváva, ale v skutočnosti nie je schopný ochorieť ani infikovať niekoho iného.

Covid ako šarlátové písmeno

Tento druh stigmy, samozrejme, nie je v poriadku. Stále sa však v spoločnosti nevyhneme kritickému pohľadu na našu pozitivitu, aj keď momentálne prevažuje šikana kvôli neochote dať sa zaočkovať. Začnite tým, že ľuďom z okolia pripomeniete, že dostať covid nie je nič „zlé“. Ide o infekciu, ktorú môže dostať každý a je ťažké tomu zabrániť.

Skúste tiež pochopiť myslenie ostatných a že stigma je vyvolaná strachom z dôvodu nepochopenia choroby, takže ju neberte osobne. Snažte sa ľudí vzdelávať posúvaním relevantných informácií o chorobe, ale aj o očkovaní. Čím viac budeme hovoriť o vedeckých informáciách, ako aj o osobných skúsenostiach, tým viac celková stigma poľaví.

Témy: COVID-19
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok