Čína vraj buduje ďalšie raketové silá, má ich byť viac ako sto

TA3 TASR
27.7.2021 16:50

Čína buduje v púšti v odľahlej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade krajiny vyše 100 nových síl – podzemných priestorov pre medzikontinentálne balistické rakety.

taiwan čína konflikt tank 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

V utorok o tom napísal spravodajský portál Insider.com s odvolaním sa na zistenia výskumníkov z neziskovej organizácie Federácia amerických vedcov.

Vedci tvrdia, že s výstavbou neďaleko mesta Cha-mi sa pravdepodobne začalo okolo marca tohto roku. Pomocou družicových snímok zverejnených spoločnosťou The Planet Internet Services objavili najmenej 14 síl a vyčistené pozemky na vybudovanie ďalších 19, pričom môže ísť až o 110 objektov.

V júni denník The Washington Post priniesol správu, že Čína začala stavať v púšti neďaleko mesta Jü-men na severozápade krajiny 119 takmer identických objektov, ktoré sa podobajú na už postavené odpaľovacie zariadenia určené pre jadrové balistické rakety. Zistili to výskumní pracovníci z kalifornskej univerzity v Monterey, ktorí porovnávali družicové snímky.

Rusko a USA nedobehne

Čínski jadroví experti však správu Washington Postu o objave rozostavanej jadrovej základne odmietli. Bývalý inštruktor Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády Sung Čung-pching uviedol, že ide o zastarané zariadenie.

Podľa webového portálu Insider.com je nepravdepodobné, že napriek najnovšiemu rozšíreniu nukleárneho arzenálu bude Čína konkurovať jadrovým veľmociam, ako sú Rusko a Spojené štáty. Podľa Medzinárodnej kampane za zákaz jadrových zbraní má Čína 350 jadrových zbraní. USA majú odhadovaných 5550 hlavíc a Rusko 6225.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok