Zdravotné poisťovne budú mať nárok na zisk, ak splnia ciele, tvrdí Cigániková

TA3 TASR
27.7.2021 16:34

Rokovania o regulácii ziskov zdravotných poisťovní by mali podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru parlamentu Jany Bittó Cigánikovej (SaS) pokračovať vo štvrtok. Zavádzanie regulácie by sa malo realizovať postupne.

Jana Bittó Cigániková: Regulácia ziskov zdravotných poisťovní bude postupná
TASR/Jaroslav Novák

Poslankyňa parlamentu to uviedla na margo stretnutia pracovnej skupiny, ktorá sa zhodla na tom, že zisky poisťovní je potrebné regulovať.

Zisky poisťovní by mali byť naviazané na splnenie stanovených kvalitatívnych kritérií. "Napríklad takýmto kritériom by bola dostupnosť k lekárovi alebo počet preventívnych prehliadok či znižovanie úmrtí na onkologické ochorenia. Ak sa poisťovni podarí splniť toto kritérium, mala by mať nárok na zaslúžený zisk. Ak kritériá nebude poisťovňa plniť, tak by nemala mať nárok na zisk, lebo nedosiahla požadované výsledky. Takto sme to navrhli na stretnutí a bolo to prijaté veľmi pozitívne," priblížila pre TASR Bittó Cigániková.

Dodala, že zisk poisťovní je dôležitý, aby na trh prichádzali noví investori, ktorým sa ale oplatí dbať na zdravie poistencov, na preventívne prehliadky a na kvalitu svojich služieb pre poistencov. "Nastaviť kritériá však nebude otázka týždňa či dvoch, to bude na dlhšiu dobu," uviedla poslankyňa parlamentu.

Na tom, že zisk zdravotných poisťovní je potrebné regulovať, sa zhodli v pondelok zástupcovia rezortov zdravotníctva a financií, niektorí členovia Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo či šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok