Ak chcete byť šťastní, nemali by ste si pre radosť kupovať hmotné veci, ukázal prieskum

TA3/zm
28.7.2021 16:00

Hovorí sa, že šťastie si za peniaze nekúpite. Čiastočne je to pravda. Vedci sa totiž pozreli na to, z čoho máme najväčšiu radosť, ak do toho investujeme. A hmotné veci to veru nie sú.

Ak chcete byť šťastní, nemali by ste si pre radosť kupovať hmotné veci, ukázal prieskum
Pixabay/Pezibear

Chcete si urobiť radosť a zvažujete, čo si doprajete? Podľa výskumníkov z Cornellovej univerzity by ste svoje ťažko zarobené peniaze nemali plytvať na hmotné veci, pretože pocit šťastia z nich rýchlo vyprchá.

Potvrdiť to, čo sa u nás roky hovorí, trvalo vedcom až dvadsať rokov. Tím okolo doktora Thomasa Gilovicha presne tak dlho skúmal úmeru medzi investovaním peňazí a pocitom šťastia, aby priniesol záver, že naplnenie z kúpy povedzme oblečenia, vyprchá veľmi rýchlo.

Veci verzus zážitky

Ak si chcete niečo dopriať skutočne za odmenu, mali by to byť zážitky v akejkoľvek forme, napríklad v podobe cestovania či kurzu. Podľa vedcov je paradoxom, že sa nám zdajú hmotné veci trvalejšie ako spomienky. Tým, že akýkoľvek predmet používate často, veľmi rýchlo zovšednie a stane sa pre vás banálnym. Stratí sa z neho punc toho, že to bolo za odmenu.

Ale ak si doprajete čokoľvek, na čo budete môcť dlho v dobrom spomínať, pocit zadosťučinenia sa dostaví pri každej jednej myšlienke. Podľa vedcov je už samotné plánovanie zážitkov radosťou, čo sa o nápade ísť na nákupy až tak nedá povedať.           

Témy: peniaze Prieskum
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok