Slovenská pošta plánuje výrazné zvýšenie cien

TASR
25.10.2012 16:40

Slovenská pošta pripravuje od januára 2013 zvýšenie cien poštových služieb v tuzemskom styku. Podľa návrhu, ktorý predložila Poštovému regulačnému úradu, by sa mali ceny za posielanie balíkov či listov zvýšiť v priemere o 13,61 %. Definitívne však o zvýšení rozhodne až regulačný úrad.

Slovenská pošta plánuje výrazné zvýšenie cien
SITA

"Pôvodný plán predchádzajúceho manažmentu počítal s navýšením približne o 20 %, súčasné vedenie pošty sa však rozhodlo ho prehodnotiť a pripravilo novú úpravu cien s minimálnym dopadom na obyvateľstvo," povedal generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker.

Podľa návrhu Slovenskej pošty by tak napríklad malo po novom stáť poslanie listu prvej triedy (50 g) 65 centov namiesto súčasných 60 centov. List druhej triedy (50 g) má vyjsť na 45 centov z terajších 40 centov.
Slovenská pošta naposledy zvyšovala ceny pred 3,5 rokom. "Odvtedy dosiahne celková predpokladaná ročná inflácia za roky 2009 až 2013 úroveň 12,23 %," vyčíslila Andrea Pivarčiová z odboru komunikácie Slovenskej pošty.

Úpravu cien si podľa pošty vyžiadal predovšetkým neustály trend poklesu počtu podaných zásielok, hlavne listov 2. triedy, reklamných adresovaných zásielok, balíkov, ale aj poukazov poštového platobného styku. "Ďalším dôvodom sú rastúce ceny pohonných látok, energií a služieb," doplnila Pivarčiová.

Finančný dopad zvýšenia cien poštovného na jedného obyvateľa má podľa pošty predstavovať 0,075 eura mesačne. "V medzinárodnom poštovom styku sa ceny nemenia a zostávajú na úrovni sadzieb platných v roku 2012," dodala Pivarčiová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok