Pláže sú dôležité, rovnako dobrodružstvo. Takto dovolenkovali tváre TA3

TA3
28.7.2021 07:00

Na tohtoročné dovolenky sa mnohí tešili viac než inokedy, a to aj napriek tomu, že pandemická situácia nie je ideálna musíme sa riadiť rôznymi opatreniami. Dovolenku už majú za sebou aj niektoré tváre TA3. Kam cestovali a podľa čoho si vyberali?

Pláže sú dôležité, rovnako dobrodružstvo. Takto dovolenkovali tváre TA3
Archív PP, VP, AŠ

Deväť dní dovolenky je málo

Moderátor Alfonz Šuran sa s dovolenkou poponáhľal. S priateľmi už v júni, "keď bolo riziko nákazy menšie", odišiel na ostrov Mallorca. Strávil tam deväť dní, čo podľa neho úplne nestačí: "9-dňová cesta je ale krátka a umožní len čiastočný oddych."

"Precestovali sme množstvo miest tohto zaujímavého ostrova, ale toto miesto by si naozaj vyžadovalo podstatne viac času. Každý deň sme nejaký čas trávili na pláži a čas dňa spoznávali zaujímavé miesta, hlavné mesto Palma de Mallorca, romantickú dedinku Valdemossa, či skalné útesy na severozápade ostrova," opísal Šuran.

Mallorca. Archív AŠ

Moderátor má však ešte veľké plány. "Ešte toto leto sa chystám na mesiac do USA. Túto polopracovnú cestu ale komplikujú aktuálne cestovné obmedzenia, takže každý deň sledujem správy a čakám, že sa situácia zlepší," vysvetľuje Šuran. V USA sa chystá na Niagarské vodopády, návštevu New Yorku a Washingtonu, Floridy, Kalifornie, alebo Yellowstone National Park a Grand canyon. 

Šuran však najradšej cestuje po Európe. "Mimoriadne rád sa vraciam do Portugalska, Chorvátska a Talianska. Precestoval som už veľa krajín a miest a som rád, pretože dnes sa už do viacerých miest kde som bol bezpečne cestovať nedá a bohvie, či by som sa tam ešte niekedy dostal," hovorí.

Akákoľvek dovolenka, a to kedykoľvek

Ani redaktorka zahraničného spravodajstva Veronika Pancuráková nevyčkávala a ešte pred začiatkom letnej dovolenkovej sezóny odletela na Cyprus a potom bola na výlete aj v Česku. "Boli to úplne rozdielne výlety. Zatiaľ čo Cyprus bol pre mňa o plážach a spoznávaní ostrova, tak v Česku sme splavovali rieku Sázava, čiže tam išlo skôr o take menšie dobrodružstvo," opisuje.

Splav. Archív VP

Medzi plážovým a dobrodružným si nevyberá. "Ja som typ na akúkoľvek dovolenku, a to kedykoľvek počas roka. Ideálne je pre mňa spojenie úplného relaxu s nejakými aktivitami. Teda aj keď som týždeň pri mori, tak neležím iba na pláži, ale snažím sa aj aktívne si pozrieť okolie," hovorí Pancuráková.

Výber dovolenky v jej prípade "jednoznačne" ovplyvnila pandémia. "Pozerala som sa na situáciu, ktorá v cieľových destináciách bola a tiež na možnosť návratu na Slovensko. Určite by som bezhlavo a za každú cenu necestovala nikam, kde by bola zlá epidemická situácia."

Redaktorka dáva prednosť skúšaniu nových miest a dúfa, že pandémia nám opäť nezavrie hranice: "Stále mám množstvo krajín a miest, ktoré by som chcela navštíviť, tak pevne verím, že to situácia v najbližších mesiacoch dovolí a zopár výletov stihnem ešte tento rok."

Štvrtýkrát na Kréte

Športový redaktor Peter Polaš stihol už v prvej polovici júna odísť na dva týždne na Krétu. "Cestovali sme po ostrove a bývali v apartmánoch na troch rôznych miestach."

Peter Polaš s manželkou. Archív PP

Na Kréte bol už po štvrtý raz. "Je to nádherný a veľký ostrov, stále je na ňom čo objavovať. Zároveň sa rád vraciam aj na miesta, kde som už bol a cítil sa príjemne. Sú  tam nádherné hory, rozmanité pláže, zaujímavé mestá, príjemní ľudia, väčšinou dobré počasie a skvelé more. A pobrežie na juhu, to je ako Tatry pri mori," hovorí Polaš.

"Moje obľúbené miesto na Kréte je Chora Sfakion. Tam väčšinou strávim zopár dní a potom sa vyberiem spoznávať zasa úplne nové lokality," opisuje. Na juhozápade ostrova ho zaujalo "malebné prístavné mestečko Chora Sfakion, neďaleko ktorého sú kamienkové pláže pod veľkými skalnými masívmi". Polaš navštívil aj najjužnejšie mesto v Európe Iarapetra a romantické neobývané ostrovy Chrisi a Koufonisi.

Ani Polaš nenamieta proti plážovému tráveniu času, potrebuje ho však doplniť. "Ja som skôr cestovateľsko-plážový typ. Rád spoznávam krajinu komplexne. Prírodu i mestá, aj tie najmenšie zaostalé dedinky," hovorí. Cestovanie a spoznávanie kombinuje s leňošením na pláži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok