Prejdite v strave na zelenú. Alkalická diéta vás zbaví kilogramov aj prekysleného organizmu

TA3/zm
28.7.2021 08:00

Označenie diéta je v tomto prípade aj trochu nesprávne. Pri alkalickom stravovaní ide o úpravu jedálnička, ktorý môžete jesť neobmedzene dlho. Snahou je zbaviť sa nielen prebytočných kilogramov, ale aj vyvážiť pH vášho organizmu.

Prejdite v strave na zelenú. Alkalická diéta vás zbaví kilogramov aj prekysleného organizmu
Pexels/Daria Shevtsova

Určité potraviny pôsobia na náš organizmus tým, že si vytvára kyseliny. A ako iste viete, kyslé prostredie je ideálne pre nie práve prospešné baktérie či zápaly, ktoré môžu vyústiť do vážnejších i chronických chorôb ako je osteoporóza, artritída alebo rakovina. Alkalická diéta vychádza zo skladby potravín, ktoré vybalansujú vašu vnútorné prostredie a zabezpečia vyrovnané pH v organizme. Výsledkom je, že sa nielen dobre cítite, ale aj zhadzujete tuk.

Kyslé a zásadité

Neutrálna hodnota pH v ľudskom tele je 7, všetko pod týmto číslom je kyslé prostredie. Ideálny stav je však neutrál až zásadité prostredie, ktoré je vtedy, ak hladina pH stúpa nad 7. Skladbou jedla to dokážeme výrazne ovplyvniť, na čom stavia alkalická diéta. Jej výsledky sa prejavia na postave, ale napríklad aj na stave pleti, lepšej koncentrácii či celkovej vitalite.

Čo vylúčiť

Pri alkalickej diéte nebudete potrebovať extra špeciálne recepty ani váhu na to, aby ste si nachystali správne porcie. Celý fígeľ je vo výbere potravín. V prvom rade by ste sa však niektorým mali vyhnúť.

Kyslosť organizmu spôsobujú najmä mliečne výrobky, alkohol, príliš veľa umelých sladidiel, ale aj nadmerná konzumácia mäsa. Aj preto sa o alkalickej diéte často hovorí ako o zelenej diéte. Takmer všetky potraviny tejto farby, čo je prevažne zelenina, neutralizujú vnútorné prostredie organizmu.

V rámci alkalického stravovania sa vyhnute tiež príliš častej konzumácii pečiva, vylúčte fastfood a polotovary a na tanieri by sa nemuseli objavovať ani potraviny z konzervy.       

Alkalická diéta Pexels/Ella Olsson

Čo jesť

Odborníci na výživu nazývajú alkalickú diétu životným štýlom, pretože nejde o procedúru s vyhradeným časom. Jesť podľa týchto pravidiel môžete dlhodobo, ideálne celý život. Navyše, nejde o žiaden novodobý výmysel, len návrat k skladbe jedla, aký bol pre ľudí kedysi prirodzený.

Jedálny lístok pozostáva prevažne zo zeleniny a ovocia, mäso je na ňom výnimočne, nahradiť ho môžete rybami.Kedysi neexistoval rafinovaný cukor, ani sladené nápoje, preto sa v rámci alkalického stravovania nemáte napchávať sladkosťami a piť by ste mali najmä veľa čistej vody a čajov. V tomto prípade dokonca odborníci neodporúčajú ani minerálky, ktoré sú bežne v rámci redukcie váhy prípustné. Bublinky však opäť nevytvárajú ideálne pH.   

Princípy alkalickej diéty

Tak si to zhrňme. Na to, aby ste vyvážili svoj organizmus by ste mali jesť päť porcií denne, s pribúdajúcimi hodinami menšie porcie. Pitný režim postavený na vode je rovnako základ. Do života by ste mali zaradiť pohyb, ktorým nemusí byť vrcholový športový výkon, stačia pravidelné prechádzky a pobyt na čerstvom vzduchu. Fajčenie a alkohol sa s alkalickými princípmi vylučujú, tak ako aj konzumovanie všetkých novodobých nezdravých jedál a nápojov.   

Témy: potravina dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok