Gymnasta poprel zákony anatómie. Krátko po operácii Achillovky vybojoval olympijské zlato

TA3/hm
27.7.2021 13:00

Artur Dalalojan zrejme na olympiáde v Tokiu poprel zákony anatómie. Len 25-ročný gymnasta pomohol v pondelok Ruskému olympijskému výboru k zlatej medaile v napínavom finále mužských gymnastických tímov. Nezastavilo ho ani zranenie, ktoré atlétov zvyčajne odstaví aj na rok.

Gymnasta poprel zákony anatómie. Pár mesiacov od operácie Achillovky vybojoval olympijské zlato
TASR/AP

Dalalojanovi operovali natrhnutú Achillovu šľachu len v apríli, uvádza Insider. Tri mesiace od operácie sa zotavil, čo je medzi atlétmi nezvyčajné, a v Tokiu vybojoval zlatú medailu. "Po tomto zranení si oveľa viac vážim to, čo som dosiahol," povedal po výhre. "Teraz už viem, že všetka tá práca stála za to. Táto medaila je absolútne na nezaplatenie."

Zranil sa počas tréningu

Dalalojan sa zranil počas tréningu na aprílové majstrovstvá Európy, čo si vyžiadalo chirugický zákrok. Podľa webu patient.info môže zotavovanie trvať najmenej šesť až osem týždňov. Na to, aby sa svalom vrátila sila je potrebný dlhší čas. Je tiež bežné, že svaly sa už nikdy nevrátia do formy pred zranením.

V Dalalojanovom prípade bolo zranenie také vážne, že sa po operácii pôvodne ani neplánoval zúčastniť olympijských hier. "Neplánoval som súťažiť," povedal po sobotňajšom prvom kole. Neskôr sa však stretol so svojím tímom a trénerom, cítil sa dostatočne silný a nakoniec sa rozhodol súťažiť.

Ruské vedenie trvalo v máji na tom, aby sa Dalalojan pripojil do tímu v Tokiu. V júni už bol späť a zúčastnil sa Ruského pohára, kde mal len štyri pokusy predviesť sa a nemohol pohorieť. Bol to prvý krok k jednej z najviac neočakávaných zlatých medailí na tohtoročných olympijských hrách. Napriek tomu si Dalalojan ešte týždeň pred olympiádou nebol úplne istý, či bude vôbec súťažiť.

Vo viacboji družstiev triumfovali Rusi TASR/AP

Návrat plný emócií

V sobotu sa však predstavil v úvodnom kole a dosiahol štvrté najlepšie skóre 85.957. Návrat bol plný emócií. "Neudržal som emócie," povedal po výkone. "Bol som hrdý na to, že som to dokázal, že som sa dostal až do tohto bodu a spravil som všetky cvičenia tak, ako som chcel. Na druhej strane som bol aj sklamaný, pretože som pochopil, že som všetko nedokázal predviesť dokonale."

Dalalojan a jeho spoluhráči v pondelkovom finále dosiahli historický výkon s celkovým skóre 262.500, čím prekonali skóre Číny 261.894. Je to prvá zlatá medaila ruského mužského gymnastického tímu od roku 1996.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok