Chemickým závodom v Nemecku otriasol výbuch, o život prišiel jeden človek

TA3 TASR
27.7.2021 11:56

Predpoludňajší výbuch v chemickej továrni v Leverkusene má prvú potvrdenú obeť, pričom ďalší štyria robotníci sú nezvestní.

K výbuchu došlo v utorok o 9.40 h v prevádzke firmy Currenta. Z miesta explózie stúpal niekoľko stoviek metrov vysoký stĺpec čierneho dymu. Zranilo sa pri ňom najmenej 16 ľudí, z toho dvaja sú vo vážnom stave. Príčiny explózie ostávajú neznáme. 

Podľa miestnej samosprávy v závode vybuchli nádrže s rozpúšťadlami. Spoločnosť Currenta spresnila, že nádrže sa nachádzali v časti, kde spracovávajú odpad. Tento areál je oddelený od hlavného priemyselného parku, v ktorom sa nachádza napríklad aj chemický gigant Bayer.

Ľuďom odporučili, aby sa mestu vyhli

Polícia z neďalekého Kolína nad Rýnom oznámila, že na mieste výbuchu zasahujú hasiči a zdravotníci so sanitkami a vrtuľníkmi zo širokého okolia. Úrady požiadali obyvateľov, aby nevychádzali z domovov a neotvárali okná ani dvere. 

Spolkový úrad pre ochranu obyvateľstva a pomoc pri katastrofách vydal varovanie pred "extrémnym nebezpečenstvom" a odporučil ľuďom vyhnúť sa Leverkusenu. Polícia uzavrela hlavné prístupové cesty do mesta.

Továreň sa nachádza v bezprostrednej blízkosti rieky Rýn. Leverkusen má približne 163.000 obyvateľov a hraničí s miliónovým Kolínom - štvrtým najväčším mestom v Nemecku. V Leverkusene sídli aj firma Bayer, ktorá je jednou z najväčších nemeckých chemických spoločností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok