Základné preventívne tipy, ako udržať jablone zdravé

Základné preventívne tipy, ako udržať vaše jablone zdravé Zdroj foto: Pixabay

Určite dáte za pravdu, že je lepšia prevencia ako riešenie konkrétnych problémov. Zistite základné preventívne tipy, ako udržať váš ovocný sad zdravý.

Tak ako každý ovocný strom, ani jabloň sa nevyhne rôznym ochoreniam zväčša plesňového pôvodu. Dobrou správou o bežných chorobách jabloní je, že väčšina je čisto kozmetických. Ak neplánujete predávať svoje ovocie, môžete ich stále použiť na džemy, želé a pečenie. Základné preventívne tipy a ich správne dodržiavanie je však určite pre vás výhodnejšie.

4 príznaky kučeravosti broskýň. Ako s ňou bojovať?

Ako spoznať chorú jabloň

Ak s pestovaním jabloní začínate, možno si nie ste istí, či sú príznaky, ktoré vaše stromy vykazujú, neobvyklé – alebo iba typická fáza ich rastu.

Všeobecne platí, že akýkoľvek druh lístia alebo zmena farby je známkou toho, že niečo nie je v poriadku. Prítomnosť lézií na listoch alebo chyby prejavujúce sa na dreve, sú tiež signálmi, že váš strom môže byť chorý.

Zvyčajnou známkou ochorenia ovocných stromov je aj ovocie, ktoré hnije skôr, ako dozreje.

Niektoré z týchto príznakov chorôb môžu byť tiež príznakmi napadnutia hmyzom, takže vždy stojí za to vylúčiť hmyzieho škodcu skôr, ako začnete s liečbou chorôb. O možných ochoreniach jabloní sme hovorili v tomto článku.

Dodržiavanie základných preventívnych tipov je jednoduché

Udržiavanie zdravých jabloní podľa základných preventívnych tipov je však vždy najlepším spôsobom, ako predchádzať chorobám. Používajte pravidelné hnojenie a určite prerezávajte strom. Ďalším skvelým spôsobom, ako zabezpečiť zdravie vašim stromom, je správne rozmiestnenie a udržiavanie oblasti okolo jabloní čisté a bez zvyškov, z ktorých by sa mohli šíriť hubové ochorenia.