Belgicko ponúka očkovanie zahraničným námorníkom, vakcínu im podajú priamo na palube

TA3 TASR
27.7.2021 07:37

Belgicko v pondelok spustilo iniciatívu, v rámci ktorej vo svojich prístavoch ponúka očkovanie proti ochoreniu COVID-19 zahraničným námorníkom.

Belgicko
TASR/AP (ilu)

Lekárske tímy budú záujemcov zadarmo očkovať priamo na ich plavidlách jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson. Podľa belgických úradov je kampaň zameraná na členov posádok lodí, ktorí nemajú pre pracovné povinnosti čas sa dať zaočkovať.

Veľa z nich pochádza z rozvojových krajín

AFP odhaduje, že každý rok sa do hlavných belgických prístavov priplaví viac ako 5.500 plavidiel a 80.000 námorníkov. Podľa odborníkov námorníci čelia riziku prepuknutia nákazy počas dlhého obdobia stráveného v stiesnených priestoroch lodí. 

Veľa mužov navyše pochádza z rozvojových krajín, kde vakcíny ešte nie sú bežne dostupné. Očkovanie zahraničným námorníkom ponúkajú aj Spojené štáty a Nemecko. Belgicko je ale podľa AFP prvou krajinou, ktorá ich zaočkuje priamo na palubách ich lodí.    

Miera zaočkovanosti v Belgickom kráľovstve patrí k najvyšším v Európskej únii. Prvú dávku očkovacej látky už dostalo vyše 83 percent dospelej populácie. Plne zaočkovaných je 67 percent ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok