Po proteste pred národnou radou v Bratislave obvinili 40-ročnú ženu

TA3 TASR
26.7.2021 14:47

V súvislosti s piatkovým protestom pred národnou radou v Bratislave obvinila polícia 40-ročnú Annu F. z Nitrianskeho kraja pre trestný čin útoku na verejného činiteľa.

Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Veronika Martiniaková. Policajti preveria na audiovizuálnych záznamoch aj ďalšie prípadné protiprávne konania. "Polícia po celý čas situáciu intenzívne monitorovala a v tejto súvislosti prijímala adekvátne opatrenia," uviedla hovorkyňa. Polícia označuje piatkový protest pred parlamentom ako neoznámené a spontánne verejné zhromaždenie.

V rozpore so zákonom

Bratislavská mestská časť Staré Mesto uviedla, že verejné zhromaždenie jej nahlásili v súlade so zákonom na piatok od 8.00 do 14.00 h, avšak na Zámockej ulici – pri hradnom múre tak, aby bola zachovaná 50-metrová vzdialenosť od budovy Národnej rady SR. To, že sa protestujúci dostali až pred vchodové dvere do parlamentu bolo podľa samosprávy v rozpore so zákonom o zhromažďovacom práve.

Pred parlamentom od piatka rána protestovali stovky ľudí proti opatreniam v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a proti novele, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz, a teda tých, ktorí sú zaočkovaní či negatívne testovaní. Najväčšia účasť demonštrantov bola počas piatka a soboty 24. júla. V nedeľu 25. júla protestovalo niekoľko desiatok ľudí a v pondelok bola pred parlamentom už len malá skupina demonštrantov.

Postup polície preverí kontrola

Začiatok protestu v piatok ráno sprevádzali potýčky protestujúcich s políciou či novinármi. Predseda parlamentu Boris Kollár označil za fatálne zlyhanie polície a jej šéfa Petra Kovaříka, že sa demonštrujúci dostali až pred vstupné dvere do parlamentu a proti nim stálo len pár policajtov. Kovařík reagoval, že postup bratislavskej polície preverí kontrola.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok