Otvoriť počas horúčav okno? S týmito tipmi si doma môžete spríjemniť teplé dni

TA3/hm
27.7.2021 07:00

Vysoké teploty trápia Slovensko už niekoľko týždňov. Horúčavy znepríjemňujú pobyt nielen vonku, ale aj v bytoch a domoch. Ako udržať v interiéri príjemnú a znesiteľnú teplotu? Pozrite si niekoľko tipov.

horúčavy globálne otepľovanie slnko klimatické zmeny 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Otvoriť okná počas horúčav?

Počas vysokých teplôt sa odporúča pobyt v najchladnejších miestnostiach bytu.  Zvyčajne ňou býva tá izba, do ktorej svieti počas dňa najmenej slnka, tiež najtmavšia miestnosť alebo tá s čo najmenším oknom.

Existuje niekoľko jednoduchých trikov, ako udržať vo všetkých miestnostiach v dome chlad. Ak máte svetlé záclony, bledé alebo drevené rolety, nechajte ich zatiahnuté, pomôže to znížiť teplotu v miestnosti. Naopak, zatiahnutím tmavých záclon alebo kovových roliet môžete teplotu v byte zvýšiť.

Ak je vonku teplejšie ako vnútri, mali by ste okná nechať zatvorené. Má to však aj nevýhody. V niektorých bytovkách, kde vzduch prúdi slabšie, môžu teploty počas slnečných dní stúpať. Tí, ktorí bývajú na vrchných poschodiach, sa so stúpajúcim teplom spotia.

Nezabúdajte na čerstvý vzduch

Ak začína byť vo vnútri vášho domu príliš teplo, mali by ste si otvoriť okná, aby ste do bytu dostali aspoň trochu čerstvého vzduchu. Otvorte ich aj počas noci, kedy je vzduch chladnejší. Ak bývate na prízemí, myslite ešte predtým ako si ľahnete do postele aj na vašu bezpečnosť.

V Anglicku zomrú každoročne v súvislosti s teplom priemerne dve tisícky ľudí. Podľa imeteo.sk dlhodobá štúdia zistila, že na celom svete ročne zomrie viac ako päť miliónov ľudí na extrémne teplé alebo extrémne studené podmienky.

Meteorologická služba Met Office pre Express uviedla, že ak udrú horúčavy, mali by ste sa uistiť, že nie ste ohrozený vy ani nikto z vašich známych. Teplo môže pôsobiť na kohokoľvek. Zdravotné riziko môže predstavovať najmä pre ľudí vo vyššom veku, ľudí so zdravotnými problémami, ale taktiež aj pre tých, ktorí sú horúčavám vystavení pre miesto, kde žijú alebo pracujú. Pre nich sú letné horúčavy skutočné riziko, dopĺňa Met Office. Očakáva sa, že horúčavy budú v dôsledku klimatických zmien častejšie a intenzívnejšie.

Skontrolujte starších

Slnku sa treba vyhýbať najmä medzi 11.00 a 15.00 hod., kedy sú teploty najvyššie. Dbajte na dostatočný príjem tekutín, alkohol obmedzte na minimum, pretože môže dehydratovať organizmus. Hydratovať sa naopak môžete napríklad aj ovocím či šalátmi, pomôže aj voľné a ľahké oblečenie.

Ak žijete sami, požiadajte niekoho z vášho okolia, aby vás v čase vysokých teplôt niekoľkokrát za deň telefonicky skontroloval. Ak máte v rodine staršieho známeho alebo príbuzného, uistite sa, že je tiež v poriadku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok