Pandémia zapríčinila, že Slováci pracovali týždenne o sedem hodín menej

TA3 TASR
26.7.2021 10:53

V roku 2020 odpracovali Slováci v priemere týždenne o sedem hodín menej než pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu. Vyčíslila to analytička spoločnosti FinGO.sk Lenka Buchláková.

Obmedzovanie prevádzok a výroby

Pokles odpracovaných hodín podľa nej súvisel s obmedzovaním prevádzok a výroby. V rámci Európskej únie pritom v prípade Slovenska ide podľa jej slov o jeden z najväčších medziročných poklesov (17 %). Priemerný počet odpracovaných hodín za týždeň za celú Úniu vlani poklesol medziročne o 12 %. "Najvyšší pokles bol podľa aktuálnych údajov európskeho štatistického úradu v Grécku či Španielsku, a to takmer až o pätinu. V tesnom závese sa ocitli Portugalsko a Taliansko," podotkla Buchláková.

Analytička poznamenala, že boli aj také štáty, v ktorých došlo len k malej zmene odpracovaných hodín, so znížením o menej ako päť percent, a to vo Fínsku (-4,4 %), Dánsku a Luxembursku (obe -4,1 %) a Holandsku (-3,2 %).

Okolo 41 hodín týždenne

Buchláková vyčíslila, že pred pandémiou odpracovali Slováci zhruba 41,1 hodiny za týždeň, stále však oveľa menej, ako napríklad v susedných krajinách. Napriek tomu, že Grékom sa najviac znížil počet odpracovaných hodín, v "normále" pracujú v priemere vyše 44 hodín týždenne. "Súvisí to s tým, že väčšina pracujúcich je v gastropriemysle a hotelierstve, kde je aj veľa nadčasov," vysvetlila analytička. Na porovnanie dodala, že poľskí zamestnanci odpracujú týždenne 41,4 hodiny, Česi 41,2 hodiny a menej hodín do týždňa ako Slováci odpracujú Maďari (40,3 hodiny).

Ako špecifikovala Buchláková, v rámci dlhodobých štatistík najviac času trávia v práci zamestnanci v poľnohospodárstve, ubytovacích a stravovacích službách. Pandémia však zasiahla najmä tieto sektory. Počas nej, naopak, vzrástol počet hodín strávených v práci v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb, a to na viac ako 47 hodín týždenne. Najmenej času v práci v priemere počas týždňa trávili zamestnanci v oblasti vzdelávania, verejnej správy, energetiky či v spracovateľskom priemysle, v priemere do 40 hodín týždenne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok