Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vylepšenie RNA zvyšuje výnosy zemiakov a ryže až o 50 percent

Vylepšenie RNA zvyšuje výnosy zemiakov a ryže až o 50 percent
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zabezpečenie dostatku potravín je hlavným potenciálnym problémom, najmä vzhľadom na klimatické zmeny. Vedci teraz preukázali, že jednoduchou manipuláciou s RNA v plodinách sa môže drasticky zvýšiť množstvo potravín, ktoré produkujú, a navyše sa zvyšuje aj ich odolnosť voči suchu.

Na najzákladnejšej úrovni vložil tím z Chicagskej univerzity jediný gén nazývaný ako FTO do plodín zemiakov a ryže. Výsledné plodiny sa tak stali oveľa efektívnejšími fotosyntetizátormi, čo znamená, že vyrástli väčšie a dosiahli tak oveľa vyššie výnosy. V laboratórnych podmienkach to bolo trikrát viac produkcie, zatiaľ čo priamo v teréne sa podarilo dosiahnuť o 50 percent vyššie výnosy. Plodinám tiež narástli dlhšie koreňové systémy, ktoré im pomohli lepšie znášať sucho.

Vedci tvrdia, že tento proces fungoval s takmer všetkými typmi rastlín, s ktorými to doteraz skúšali a ide pritom o veľmi jednoduchú úpravu. Tím predtým zistil, že proteín FTO kódovaný génom FTO vymazal chemické markery v RNA, ktoré zase môžu regulovať expresiu DNA. V prípade týchto plodín zmazanie týchto markerov RNA znižuje signály, ktoré plodinám hovoria, aby spomalili svoj rast, a to už od raného štádia ich vývoja. Modifikované plodiny ako také produkujú oveľa viac RNA ako kontrolné plodiny, čo sa premieta do vyšších biomás.

Porovnanie výnosov z nemodifikovanej rastliny zemiakov (hore) a modifikovanej rastliny (dole).

V súčasnej podobe proces zahŕňal vloženie génu FTO zo zvieraťa do rastliny. Budúce verzie by však mohli tento krok obísť, aby sa zabránilo kontroverznej úprave génov GMO. Ďalším krokom teda bude zistenie, ako to urobiť pomocou existujúcej genetiky rastliny.

Dôležité však je, že táto technika mala podobné výsledky u plodín ryže aj zemiakov, ktoré spolu nijako zvlášť nesúvisia. To naznačuje, že by to mohlo fungovať v širokej škále rastlín, čo by zlepšilo ich odolnosť voči zmenám podnebia.

Výskum bol publikovaný v magazíne Nature Biotechnology.

Rastlina ryže, v ktorej sa nachádza RNA (vpravo), produkuje až o 50 percent viac ryže v porovnaní s nemodifikovanými rastlinami ryže (vľavo a v strede).