Ako fungujú ekologické lapače na škodce

Ako fungujú ekologické lapače na škodce Zdroj foto: Pixabay

Nebaví vás ustavičný boj s ničiteľmi vašej úrody? No zároveň chcete byť šetrní k prírode? Vyrobte si napríklad prírodné pasce. Ako fungujú, vám prezradíme v tomto článku.

Vošky, mravce, muchy, chrobáky, húsenice či dokonca vtáky. Obyvateľov záhrady, ktorí dokážu zničiť vašu úrodu je naozaj dosť. Pomôcť môžu prírodné pasce, ktorých výroba je v niektorých prípadoch nenáročná a lacná, najmä bez chemikálií. Ako fungujú, vám prezradíme v tomto článku.

Najskôr odhaľte ich prítomnosť

Keďže na každého škodcu platí niečo iné, v prvom rade treba zistiť, o akého ničiteľa vašich pestovaných rastlín ide. Každý problém má rôzne príznaky. O niektorých sme hovorili v týchto článkoch. Po objavení prvých príznakov treba čím skôr konať, inak znižujete účinnosť prírodnej pasce.

Ak vás už nebaví neustále zisťovanie prítomnosti škodcov na záhrade a stále objavujete nové a nové príznaky ďalšieho poškodenia hmyzom, možno nastal čas prehodnotiť stratégiu boja proti škodcom.

Čo znamená pojem „rastliny odolné voči chorobám“

Boj, a to bez chemikálií

Mnohí z vás v boji so škodcami siahajú po rôznych chemických prostriedkoch. No čo v prípade, keď chcete mať ekologickú záhradu a vašou zásadou je vyhýbať sa použitiu chemikálií? Práve tam prídu vhod prírodné lapače škodcov. Urobia všetku prácu za vás, zatiaľ čo vy sa jednoducho posadíte a budete si užívať všetky výhody svojej ekologickej záhrady.

Existuje niekoľko druhov pascí na škodcov, ktoré môžete vyrobiť. Každá z nich sa spolieha na inú stratégiu, ako prilákať a potom ničiť (alebo jednoducho odradiť) škodcov.

Najbežnejší typ je lapač škodcov atraktantného typu. Tieto lákajú škodcov pomocou svetla, jedla, tvaru, farby alebo vône. Určité druhy hmyzu priťahujú určité podnety. Pasca na mory môže prilákať rôzne druhy molí do pascí pomocou páriacich sa feromónov, zatiaľ čo niektoré chrobáky môže prilákať tmavá valcová pasca, ktorá vyzerá ako kmeň stromu.

Ak chcete prirodzene kontrolovať výskyt škodcov vo vašej záhrade, musíte najskôr pochopiť, čo robí vaše pestované rastliny tak atraktívne pre určité druhy hmyzu. Niekoľko nápadov, ako sa zbaviť škodcov a pripraviť si prírodné lapače, vám prezradíme v nasledujúcich článkoch. Preto čítajte nás aj nabudúce.