Merajte si ranný srdcový tep: Môžete predísť porážke aj infarktu

TA3/bd
26.7.2021 09:00

To, koľkokrát vaše srdce bije za minútu, môže lekárovi veľa napovedať o vašom zdraví, vrátane kardiovaskulárneho fungovania, prítomnosti infekcií a o vašej celkovej fyzickej zdatnosti. Váš srdcový rytmus sa prispôsobuje vašim každodenným činnostiam - vrátane cvičenia alebo spánku - a jeho prvé meranie ráno naznačuje vaše celkové zdravie po dlhšej dobe odpočinku.

Merajte si ranný srdcový tep: Môžete predísť porážke aj infarktu
Pixabay

Ranná srdcová frekvencia je známa ako pokojová srdcová frekvencia. Predtým, ako vstanete z postele, srdce bije v priemere 60 až 80-krát za minútu. Vaša fyzická zdatnosť, vek, predpísané lieky, úroveň aktivity a poloha tela môžu spôsobiť, že sa váš ranný srdcový rytmus bude zo dňa na deň líšiť. Fyzicky zdatní ľudia majú tendenciu mať nižší pokojový srdcový rytmus ako sedavé typy. Športovec môže mať ranný srdcový rytmus iba 40 úderov za minútu.


srdce Pixabay

Skryté choroby

Výpočet rannej srdcovej frekvencie môže pomôcť lekárovi alebo osobnému trénerovi určiť vašu cieľovú srdcovú frekvenciu. Tieto údaje vám dajú vedieť, či ste pretrénovaní a ako sa srdce prispôsobuje potrebe kyslíka v tele počas cvičenia. Lekár môže tiež vypočítať váš ranný srdcový rytmus počas pobytu v nemocnici, aby ho upozornil na možnosť dehydratácie alebo infekcie.

srdce FreePik

Radšej nízky ako vysoký

Nízky ranný srdcový rytmus naznačuje dobré zdravie kardiovaskulárneho systému a optimálnu činnosť srdcových funkcií. Bežne vysoké alebo extrémne nízke ranné srdcové frekvencie sprevádzané závratmi, mdlobami alebo dýchavičnosťou naznačujú zdravotné problémy. Ľudia s rannou srdcovou frekvenciou vyššou ako 100 môžu mať stav známy ako tachykardia, ktorý zvyšuje riziko mozgovej príhody, ale môže spôsobiť aj náhlu zástavu srdca alebo smrť. Keď pokojová srdcová frekvencia trvale klesá pod 60, môžete mať bradykardiu. Ide o vážny problém, pri ktorom srdce nenapumpuje do tela dostatok krvi bohatej na kyslík.

pulz FreePik

Merajte sa sami

Určenie ranného srdcového rytmu si vyžaduje stopky a jednoduchú matematiku. Stačí vám na to aj mobilný telefón. Keď spočítate tep  na spodnej strane zápästia po dobu 10 sekúnd a vynásobíte ho 6, získate minútovú rannú srdcovú frekvenciu. Krv pulzuje aj cez vaše tepny v zadnej časti kolien, na krku, v spánkoch alebo v blízkosti slabín. 

Témy: Infarkt lekár
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok