Tropické noci ovplyvňujú spánkový režim, na Slovensku sú čoraz častejšie

TA3 TASR
25.7.2021 18:39

Tropické noci, keď nočné minimum teploty vzduchu neklesne pod 20 stupňov Celzia, sú na území Slovenska nielen čoraz častejším fenoménom, ale aj vzhľadom na nie celkom presne stanovené kritérium ich identifikácie (na základe denného minima teploty vzduchu) dochádza i k nezanedbateľnému podhodnocovaniu ich reálneho počtu. Uvádza to Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe odvolávajúc sa na analýzu.

Slnko západ teplo leto horúčava 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Z nej vyplýva, že skutočný počet tropických nocí podľa nočných miním bol v období rokov 2004 - 2021 o 20,9 percenta vyšší než podľa celodenných miním. V letných mesiacoch (jún, júl, august), keď sa vyskytuje drvivá väčšina tropických nocí, ich bolo podľa nočných miním identifikovaných o 20,2 percenta viac. Ako doplnili meteorológovia, mimo leta až o 58,8 percenta viac.

Meteorológovia uvádzajú, že tropické noci nepríjemne ovplyvňujú obvyklý spánkový režim. Na Slovensku v doterajšom priebehu tohto leta im čelili obyvatelia už viackrát a nevyhnú sa im ani v nasledujúcich dňoch. Horúce počasie môže v pondelok a utorok (26. a 27. 7.) zasiahnuť najmä južné okresy Slovenska. Teploty tam môžu vystúpiť od 33 až do 38 stupňov Celzia. SHMÚ preto vydal výstrahu prvého a druhého stupňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok