Top udalosti týždňa: Očkovací zákon vyvolal vášne, odštartovala olympiáda v Tokiu

TA3
25.7.2021 19:47

Zákon o zvýhodnení zaočkovaných vyvolal veľké vášne. Pred parlamentom sa zišli odporcovia vládnych opatrení i očkovania, pričom zasahovať proti nim musela aj polícia. Pozastavili činnosť vedúcej tímu, ktorý prešetruje NAKA v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš. Zverejnili program návštevy pápeža na Slovensku a v japonskom hlavnom meste odštartovali letné olympijské hry. Pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti týždňa.

Top udalosti týždňa: Očkovací zákon vyvolal vášne, odštartovala olympiáda v Tokiu
TASR/Dano Veselský

Očkovací zákon vyvolal vášne

Poslanci počas víkendu rokovali o zákone o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, na základe ktorého bude môcť úrad verejného zdravotníctva pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny covid preukaz. Zákon nakoniec v nedeľu v parlamente prešiel.

Zaočkovaní ľudia, tí, ktorí prekonali ochorenie Covid-19, a negatívne otestovaní ľudia by mohli po preukázaní sa COVID preukazom využívať „naplno“ služby prevádzkovateľov, ktoré budú inak v rámci protipandemických opatrení obmedzené. Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Novela zákona má platiť od dňa vyhlásenia v Zbierke zákonov. Podpísať ju ešte musí prezidentka Zuzana Čaputová.

Počas hlasovania sa pred národnou radou zišli aj odporcovia protipandemických opatrení a očkovania. Potom čo ich pokus vniknúť do budovy parlamentu zastavila polícia a na nejaký čas zablokovali vchod do parlamentu, sa rozhodli v proteste zotrvať aj počas ďalších dní.

Dav opakovane prišli podporiť aj opoziční poslanci z ĽSNS či Smeru-SD, a takisto sa pred protestujúcich postavil aj expremiér a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Pozastavili činnosť vedúcej tímu, ktorý prešetruje NAKA

Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Peter Scholtz pozastavil činnosť vedúcej špecializovaného tímu ÚIS Diane Santusovej. Tím bol zriadený na prešetrenie podozrení zneužívania právomocí príslušníkov NAKA. Jeho činnosť pozastavená nebola. Scholtz tak spravil po tom, čo vydala pokyn, aby kukláči zo Sobraniec skontrolovali operatívcov NAKA z tímu Očistec, ktorí vyšetrujú najvážnejšie kauzy. Scholtz tiež poslal Santusovú na detektor lži.

Dôvodom mali byť množiace sa podozrenia, že Santusová nepostupuje v súlade so zákonom. Ak by sa podania na Santusovú potvrdili, mohli by podľa hovorkyne ministerstva vnútra "zásadným spôsobom spochybniť nestrannosť, objektivitu a taktickú správnosť postupov vedenia tímu ÚIS"

NAKA špecializovaný tím inšpekcie prešetroval pre podozrenia zo zneužívania právomocí jej príslušníkmi. 

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby vo veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov taktiež začal trestné stíhanie a vzniesol obvinenie trom osobám. Jednou z týchto osôb bol aj bývalý takáčovec Csaba Dömötör, ktorého neskôr vzali do väzby.

Policajný prezident Kovařík v reakcii na pozastavenie činnosti vedúcej tímu inšpekcie vyhlásil, že ak by vyšetrovateľka postupovala tak, ako jej to ukladajú interné predpisy, k danej situácii nemuselo vôbec dôjsť.

Zverejnili program pápeža, stretnú sa s ním len zaočkovaní

Pápež František na septembrovej návšteve Slovenska navštívi Bratislavu, Košice, Prešov a Šaštín. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. Program pápeža na Slovensku sa má začať v nedeľu 12. septembra a skončiť v stredu 15. septembra.

Na hromadných podujatiach sa s ním však budú môcť stretnúť len ľudia, ktorí majú za sebou očkovanie. Na tomto kroku sa ministerstvo zdravotníctva dohodlo s Konferenciou biskupov Slovenska, aby sa na stretnutiach s pápežom mohlo zúčastniť čo najviac ľudí.

Spomienky na Milana Lasicu

V nedeľu 18. júla zomrel vo veku 81 rokov slovenský humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica. V nasledujúcich dňoch si legendárneho umelca pripomenulo niekoľko jeho kolegov, ale aj ďalších osobností.

Úprimnú sústrasť blízkym a rodine vyjadrili taktiež aj slovenskí politici a v parlamente sa prerokovával aj návrh o vylhásení štátneho smútku.

V centre Bratislavy našli leteckú bombu

Leteckú bombu z čias bombardovania rafinérie Apollo v roku 1944 našli v utorok ráno počas pyrotechnického prieskumu staveniska na križovatke ulíc Bottova – Chalupkova v centre Bratislavy, kde má vyrásť developerský projekt Metropolis.

Po nahlásení nájdenej bomby polícii bolo stavenisko vyprázdnené a polícia z preventívnych dôvodov evakuovala okolie stavby, priľahlé ulice i autobusovú stanicu na Bottovej. V centre Bratislavy sa preto tvorili rozsiahle kolóny. Obmedzená bola aj MHD a regionálna autobusová doprava. Po prevezení bombu bezpečne zneškodnili v utorok večer v areáli ministerstva vnútra pri bratislavských Rusovciach.

Odštartovali Olympijské hry v Tokiu 2020

V japonskom Tokio sa začala športová udalosť roka. Na letných olympijských hrách má Slovensko kvalifikovaných 41 športovcov, niektorí z nich budú mať pod piatimi kruhmi premiéru. O medaily zabojujú atléti, gymnastka, plavci, golfista i strelci.

Olymiádu už tradične odštartoval otvárací ceremoniál. Ten však bol poznačený masívnymi protipandemickými opatreniami, a tak mal najmä pre športovcov úplne inú atmosféru, než po iné roky.  

Miliardár Bezos letel do vesmíru

Znovupoužiteľná suborbitálna raketa New Shepard vyvinutá spoločnosťou Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa v utorok úspešne odštartovala, dosiahla hranicu vesmíru a bezpečne sa vrátila na Zem.

Na palube boli okrem Jeffa Bezosa ďalší traja pasažieri, konkrétne Bezosov brat Mark, 82-ročná pilotka Wally Funková a 18-ročný čerstvý absolvent strednej školy Oliver Daemen. Ten sa stal vôbec najmladším človekom vo vesmíre. Daemen, ktorý vlani ukončil strednú školu, bol zároveň prvým platiacim zákazníkom Blue Originu. V module letela aj 82-ročná americká letkyňa Wally Funková, ktorá sa zase stala najstarším človekom vo vesmíre. Rekord doteraz držal astronaut John Glenn, ktorý v roku 1962 ako prvý Američan obletel zemeguľu a do vesmíru sa opäť pozrel v roku 1998 ako 77-ročný.

Americké úrady však neskôr sprísnili svoju definíciu výrazu "astronaut", čo môže znamenať prekážku nielen pre Jeffa Bezosa, ale aj pre ďalších súčasných dobyvateľov vesmíru z radov miliardárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok