Novela o ochrane zdravia je podľa Kolíkovej kľúčová, ústavný problém v nej nevidí

TA3 TASR
25.7.2021 18:13

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) nevidí žiadny potenciálny ústavnoprávny problém v novele o covid preukazoch. Ak by sa ňou zaoberal Ústavný súd SR, neobáva sa, že by to skončilo "fiaskom". "Som presvedčená, že je tu absolútna proporcionalita medzi všetkými právami," uviedla ministerka pre TASR.

Proti Kolíkovej tvrdeniam sa ohradili niektorí členovia Za ľudí
TASR/Jakub Kotian

Novela je podľa jej slov kľúčová pre ochranu verejného zdravia pri boji s pandémiou nového koronavírusu. "Dáva možnosť Úradu verejného zdravotníctva SR vydávať vyhlášky, ktoré vedia účinnejšie brániť šíreniu vírusu a na druhej strane veľmi šetrnejšie pristupovať k obmedzovaniu práv a slobôd ľudí i zatváraniu prevádzok," skonštatovala.

Zaočkovaní chránia spoločnosť, tvrdí Kolíková

Kategorizáciu ľudí na očkovaných a neočkovaných proti ochoreniu Covid-19 považuje ministerka za veľmi nešťastné slovné spojenie. Tvrdí, že sa každý môže slobodne rozhodnúť, či sa dá zaočkovať. Zaočkovaní ľudia podľa Kolíkovej chránia svoje zdravie, ale aj celý zdravotný systém. "Je zrejmé, že nebudú mať taký ťažký priebeh ochorenia Covid-19, ak by boli aj nakazení. Chránia celú spoločnosť pred tým, aby sme mali preplnené nemocnice," skonštatovala s tým, že medzi zaočkovanými osobami sa vírus šíri menej.

Je preto podľa nej na mieste, aby budúce opatrenia ÚVZ pri zhoršení pandemickej situácie oveľa citlivejšie pristupovali k otázke zatvárania prevádzok. "Množstvo prevádzok sa ani nemusí zatvoriť. Môžu potenciálne zostať otvorené pre osoby, medzi ktorými sa menej šíri vírus a ktoré nezaťažujú zdravotný systém," spresnila. Pre tých, ktorí sa nechcú zaočkovať, je podľa Kolíkovej potrebné prijať isté opatrenia na ochranu spoločnosti. "Tam je preto nejaká miera testu nevyhnutná," poznamenala.

Ministerku neteší, čo predchádzalo prijatiu tejto novely zo strany koalície. "Akákoľvek nezhoda aj pri vysvetľovaní dôvodov a celá debata okolo tohto zákona v rámci koalície určite neprispela k upokojeniu situácie v spoločnosti," povedala. Poukázala pritom na "boj" medzi zaočkovanými a nezaočkovanými. Kolíková víta, že právna úprava prešla a koalícia to zvládla. Ministerka zároveň označila za nešťastné, kam až sa dostala "protestná vlna". Útoky na novinárov zo strany demonštrujúcich proti pandemickým opatreniam označila za neprijateľné.


Poslanci parlamentu v nedeľu schválili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. ÚVZ vďaka nej bude môcť pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny covid preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu Covid-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok