Diskusia o Zákonníku bola stručná, poslanci stratili poradie

TA3, TASR
25.10.2012 11:35

Rozprava k návrhu novely Zákonníka práce sa skončila. Na úvod rokovacieho dňa ju v rámci prihlásených poslancov do rozpravy uzavrel Jozef Mihál. O zákone budú poslanci definitívne hlasovať pravdepodobne dnes popoludní.

Diskusia o Zákonníku bola stručná, poslanci stratili poradie
SITA

Bývalý minister práce kritizoval najmä pripravované zmeny v oblasti nadčasov. Podľa vládneho návrhu bude môcť zamestnanec dobrovoľne odpracovať nadčasy po dohode so zamestnávateľom len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce. "My týmto chceme zakázať dobrovoľnú prácu nad čas, ak si chce zamestnanec zlepšiť svoju finančnú situáciu," povedal dnes Mihál.

Podľa neho je veľa ľudí, ktorí nadčasy chcú pracovať a štát by im to mal umožniť. Podľa novely si však firmy budú musieť vymýšľať dôvody, aby zamestnanec mohol dobrovoľne pracovať viac, pretože štát bude vyžadovať zdôvodnenie. "Firmy budú švindľovať a klamať. Budú si vymýšľať, že horelo, alebo že zlyhal dodávateľ či odberateľ, skrátka, budú si vymýšľať dôvody," uviedol Mihál.

Na programe dnešného rokovacieho dňa je viacero návrhov z dielne rezortu pôdohospodárstva. Najviac pravdepodobne zarezonuje návrh zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny. Ten je už dlhodobo kritizovaný zo strany výrobcov potravín, ktorých má chrániť, ale aj zo strany obchodníkov a obchodných reťazcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok