Katalánci žiadajú o pomoc v prípade odtrhnutia od Španielska

TASR
25.10.2012 11:12

Štyria katalánski poslanci zaslali list komisárke EÚ pre spravodlivosť Viviane Redingovej, v ktorom žiadajú Európsku úniu, aby presvedčila Španielsko, že nemôže použiť silu v prípade odtrhnutia Katalánska od zvyšku krajiny, uviedol dnes európsky internetový denník EUobserver.

Katalánci žiadajú o pomoc v prípade odtrhnutia od Španielska
SITA

Štyria poslanci zvolení za katalánsky región - María Badíová, Ana Mirandová, Raül Romeva i Rueda a Ramon Tremosa - ako zástupcovia ľavicových, liberálnych a ekologických strán poslali list eurokomisárke Redingovej 22. októbra.

"Píšeme Vám preto, aby sme vyjadrili naše hlboké obavy ohľadom série hrozieb použitia vojenskej sily proti katalánskemu obyvateľstvu," uvádza sa okrem iného v liste pre eurokomisárku.

Štyria katalánski poslanci upozornili, že za takýchto okolností by EÚ mala preventívne zakročiť a zabezpečiť, aby bol prípadný spor o Katalánsko vyriešený mierovou a demokratickou cestou.

Poslanci pripomenuli, že viacerí španielski politici z Ľudovej strany premiéra Mariana Rajoya deklarovali, že v takomto prípade sa dá odvolať na čl. 8 španielskej ústavy, ktorý predvída použitie armády na ochranu španielskej suverenity.

Podľa názoru týchto štyroch poslancov by EÚ nemala podceniť "reálne riziko možnej vojenskej intervencie do Katalánska." A žiadajú, aby Európska komisia vydala verejné vyhlásenie, v ktorom bude požadovať záruky, že nedôjde k vojenskej hrozbe alebo akémukoľvek použitiu sily v prípade vyostrenia politického konfliktu kvôli Katalánsku.

EUobserver uviedol, že v Madride list vzbudil pohoršenie medzi španielskymi politikmi a poslancami, ktorí tento počin označujú za "urážku" španielskej demokracie alebo "nesprávnu interpretáciu reality."

Na druhej strane, počin katalánskych poslancov môže byť reakciou na vyhlásenie španielskeho europoslanca Aleja Vidala-Quadrasa. Ten pred dvoma týždňami v rozhovore pre španielsku televíziu uviedol, že vláda by mala zobrať do úvahy možnosť silovej intervencie v rebelských regiónoch krajiny, ak tieto budú trvať na vyhlásení nezávislosti.

Vidal-Quadras sa v tejto súvislosti zmienil o jednotkách Civilnej gardy, čo sú zložky federálnej polície. Civilná garda má v očiach populácie zlý imidž od roku 1981, keď bola súčasťou pokusu o štátny prevrat.

List katalánskych poslancov do Bruselu prichádza v citlivom čase pre Katalánsko, ktoré v novembri čakajú regionálne voľby. Katalánsky premiér Artur Mas i Gavarró v tejto súvislosti uviedol, že ak voľby vyhrá, pokúsi sa v roku 2014 usporiadať referendum o nezávislosť Katalánska.

V roku 2014 by sa malo konať referendum o nezávislosti aj v Škótsku, kde silnejú hlasy po odtrhnutí sa od Spojeného kráľovstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok