Brazílčania sú nahnevaní, prezident podľa nich nezvládol boj s pandémiou

TA3 TASR
25.7.2021 10:18

V Brazílii už štvrtý víkend po sebe pokračovali protesty proti prezidentovi Jairovi Bolsonarovi. Davy ľudí po celej krajine žiadali jeho obžalobu. Brazílsky líder čelí silnému tlaku za nezvládnutú pandémiu a spreneveru vládnych peňazí pri nákupe vakcín.

Desaťtisíce Brazílčanov vyšli v sobotu do ulíc a žiadali obžalobu prezidenta Jaira Bolsonara z velezrady. Líder čelí čoraz silnejšiemu tlaku, pretože pandémia koronavírusu pripravila o život takmer 550.000 obyvateľov. Bol to už štvrtý víkend protestov, zvolaných ľavicovými politickými stranami, odbormi a spoločenskými organizáciami proti Bolsonarovi, ktorého vyšetrujú za údajné zatváranie očí nad spreneverou vládnych peňazí pri nákupe očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19.

V červenom oblečení a s rúškami na tvári

Protestné pochody boli plánované v 400 veľkých a menších mestách. V Riu de Janeiro pochodovali tisíce ľudí v červenom oblečení a s rúškami na tvári. Niesli pútače s heslami kritizujúcimi prezidenta Bolsonara. Na jednom pútači stálo "Už to nikto nedokáže znášať" alebo "Odíď, skorumpovaný zločinec".

Organizátori uviedli, že pochody sú súčasťou dňa, ktorý má vyburcovať krajinu k tomu, "aby bránila demokraciu, životy Brazílčanov a dostala preč Bolsonara". V Riu a na iných miestach sa protestujúci sťažovali na neskoré začatie očkovania v Brazílii a na vysokú nezamestnanosť - a žiadali viac núdzovej pomoci pre chudobných ľudí zápasiacich v pandémii o prežitie. "Je veľmi dôležité, aby každý, kto sa cíti pohoršený alebo utláčaný touto vládou, vyšiel do ulíc, pretože musíme bojovať o návrat demokracie," povedala AFP 65-ročná sociálna pracovníčka Laise.

Brazílske médiá priniesli v sobotu skoro popoludní fotografie a správy z ulíc, plných demonštrantov proti Bolsonarovi, v 20 z 26 brazílskych štátov. Bolsonara kritizujú za výroky v prospech ťažby v chránených oblastiach Amazonského pralesa, za jeho názory o zbraniach či za ambiciózny privatizačný program. Prezident je pod najväčším tlakom od nástupu k moci v roku 2019.

Jeho preferencie sú rekordne nízke, iba 24-percentné, a prieskumy naznačujú, že v októbrových prezidentských voľbách by mohol prehrať s hlavným rivalom, ľavicovým bývalým prezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silvom. Práve jeho Strana pracujúcich bola jednou zo síl stojacich sa sobotňajšími demonštráciami. Brazília zaznamenala počas pandémie takmer 550.000 mŕtvych - viac ich majú len Spojené štáty, ktoré však majú o 120 miliónov obyvateľov viac.

Bolsonaro je smutne známy aj popieraním covidovej zdravotnej krízy a odmietaním rúšok i ďalších opatrení na zastavenie šírenia koronavírusu, ako je napríklad lockdown.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok