Váhate s očkovaním proti covidu? Nechajte si vyšetriť protilátky

TA3/bd
24.7.2021 15:00

Hromadné očkovanie proti koronavírusu bez náležitého merania protilátok je podľa mnohých, aj svetových imunológov neefektívne. Imúnni ľudia, ktorí očkovanie podstúpili ho zrejme podstúpili zbytočne. Záujem Slovákov o zistenie prítomnosti protilátok na Covid-19 v organizme od decembra dokonca vzrástol až trojnásobne.

Váhate s očkovaním proti covidu? Nechajte si vyšetriť protilátky
Pexels

Vedci o víruse COVID-19 zistili už za ten rok, čo je s nami, veľa. Vieme, že sa pacientom, ktorí vírus prekonali imunita tvorí. Je komplexná a dostatočná. Informácie priniesla okrem mnohých aj rakúska štúdia Lekárskej univerzity v Innsbrucku. Vírus prestupuje už dlhé mesiace populáciou a imunita väčšiny ľudí narastá s opätovným stretnutím sa s ním, reinfekciou, ktorá je miernejšia alebo aj očkovaním.


covid Pexels

Očkujme tých, čo to potrebujú

Hromadné očkovanie bez náležitého merania protilátok je neefektívne. Imúnni ľudia, ktorí očkovanie podstúpili ho zrejme podstúpili zbytočne. Vakcína je prospešná u ľudí bez imunitnej odpovede. Hoci vyšetrenie protilátok pred očkovaním sa u nás nevyžaduje, nič vám nebráni, aby ste tak urobili sami. Stále nevieme, ako dlho imunita po prekonaní covidu alebo po zaočkovaní vydrží. Časom môže slabnúť a aj zaočkovaní sa môžu znova nakaziť. Situácia s covidom sa však bude každý rok opakovať rovnako ako pri podobných infekciách. Nebude však prebiehať tak závažne s každou ďalšou reinfekciou. Imunita sa posilňuje a človek je odolnejší. 

odkovanie Pexels

Rovnocenná imunita

Delenie obyvateľstva na očkovaných a neočkovaných nie je medicínsky relevantné a nezaočkovaný človek môže mať po prekonaní covidu dokonca vyššie hodnoty protilátok ako očkovaný. Kolektívna imunita v spoločnosti podľa mnohých odborníkov už je. Chýba nám však reprezentatívna tzv. seroprevalenčná štúdia, ktorá by zistila, koľko percent obyvateľstva má už proti covidu protilátky. Treba si uvedomiť, že nejde iba o protilátkovú imunitu. Veľa ľudí zvládlo vírus iba na sliznici v nosohltane, čomu pomohla slizničná imunita. 


INFO PLUS: Záujem ľudí o zistenie prítomnosti protilátok na Covid-19 v organizme rastie. Naša najväčšia zdravotná poisťovňa hlási nárast za pol roka až trojnásobne.

imunita Pexels

Zaujímajte sa o svoju imunitu

Imunita človeka proti koronavírusu sa dá zistiť pomerne rýchlo spomínaným vyšetrením protilátok. Pokiaľ sa neviete rozhodnúť, či sa dať zaočkovať, aby ste sa ochránili pred vírusom, nechajte si urobiť vyšetrenie krvi na protilátky. Prirodzená imunita vytvára protilátky proti všetkým proteínom vírusu, nie iba proti jednému, ktorý je súčasťou vakcíny. 

INFO PLUS: Keď sa budeme vírusu brániť, protilátky nám v tele môžu vyhasnúť. Imunita sa dolaďuje pri každom opakovanom stretnutí sa s vírusom. Evolúcia pracuje tisíce rokov so sezónnymi chorobami. Čo telo nestretne, na to po čase zabudne.

krv Pexels

Vyšetrenie protilátok

Cieľom je zistiť imunitnú odpoveď organizmu na prítomnosť alebo kontakt s vírusom SARS-CoV-2, rovnako aj protilátky po očkovaní. Tento údaj by mal zaujímať každého zaočkovaného. Líšia sa totiž od človeka k človeku. Výsledok ukáže prítomnosť protilátok a či testovaný človek v minulosti koronavírus prekonal. Aj to, či je aktuálne nositeľom vírusu, aj keď nemá žiadne príznaky.

Nezabúdajme, že každý, kto prekonal ochorenie, má v krvi špecifické protilátky voči patogénu, ktorému bol vystavený. Imunitný systém totiž vždy a za každých okolností produkuje protilátky ako súčasť boja proti infekcii. Tie ostávajú v krvi aj naďalej po prekonaní ochorenia a my ich vieme merať. Ich množstvo určuje vašu ochranu. 

Vyšetrením zabránite možnému šíreniu ochorenia, ale aj šikane okolia.  Ak si myslíte, že ste vírus prekonali, alebo chcete zistiť vašu imunitnú odpoveď, dohodnite si vyšetrenie protilátok u vášho obvodného lekára. Ak budú dostatočné, s očkovaním môžete počkať a prenechať ho tým, ktorí ho potrebujú viac.

Zdroj: VšZP, Agellab 

Orientačná cena za vyšetrenie – samoplatca 

  • protilátky po očkovaní / Ig S1/S2 neutralizačné/: 20 EUR
  • základný panel /IgG - IgM/: 35 EUR
  • rozšírený panel /IgG-IgA-IgM/: 50 EUR

Vyšetrenie bez indikácie lekára nehradí zdravotná poisťovňa

  • IgG, S1, S2 - neutralizačné protilátky, ich prítomnosť predpokladá ochranu voči ochoreniu 
  • IgG - protilátka "neskorej" fázy, hovorí o prekonanej infekcii alebo kontakte s vírusom
  • IgM - protilátka skoršej akútnej infekcie
  • IgA - protilátka pre prebiehajúcu akútnu infekciu
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok