Česko zasiahnu silné búrky, meteorológovia vydali výstrahy

TA3
24.7.2021 14:15

Česko počas víkendu zasiahnu silné búrky. Meteorológovia vydali výstrahy aj pred silným vetrom a krupobitím. Búrky majú zasiahnuť juh krajiny už v sobotu večer. Je možné, že počasie skomplikuje dopravu a spôsobí škody na majetku či aj výpadky elektriny.

Nad južnou polovicou krajiny sa búrky preženú už v sobotu večer. V nedeľu a v noci na pondelok sa rozšíria už na celé územie ČR. Meteorológovia očakávajú, že za nedeľu naprší dokopy 50 milimetrov zrážok, pričom od soboty večer do nedele ráno 30 milimetrov. 

V sobotu platia výstrahy pred búrkami od 22.00 h pre Vysočinu, Karlovarský, Plzenský, Juhočeský, Juhomoravský a Zlínsky kraj. Búrky, ktoré potrvajú pravdepodobne do 8.00 h v nedeľu, môžu rozvodniť menšie vodné toky a ľudia si majú podľa ČHMÚ dávať pozor na krúpy, blesky a nárazy vetra, ktoré môžu spôsobiť pády vetiev a stromov.

Od nedele 15.00 h do pondelka 06.00 h sa podľa meteorológov objavia búrky na celom území ČR a budú zrejme silnejšie, ako tie sobotňajšie. Okrem spomínaných 50 milimetrov zrážok ich bude sprevádzať aj vietor s maximálnou rýchlosťou 70 kilometrov za hodinu a na niektorých miestách aj krupobitie a blesky.

Ľudia by si mali zabezpečiť okná a dvere, prípadne aj skleníky a vonkajšie voľne položené predmety, píše spravodajský server Novinky.cz. Voda sa môže na niektorých miestách rýchlo valiť dolu svahmi a zatopiť predovšetkým nižšie položené miesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok