Heger po očkovaní: Vakcín je dosť. O tom, aká bude tretia vlna, rozhodne každý občan

TA3 TASR
23.7.2021 16:17

Premiér Eduard Heger absolvoval očkovanie druhou dávkou vakcíny proti koronavírusu AstraZeneca. Pri tejto príležitosti vystúpil na tlačovej besede. S covidom sme ešte neskončili, upozornil. Krajiny, ktoré majú zaočkovaných viac ľudí, podľa neho môžu viac experimentovať s uvoľňovaním opatrení. Slovensko však medzi takéto krajiny nepatrí.

"Vakcín máme dostatok a o tom, ako bude vyzerať tretia vlna, rozhodne každý občan Slovenskej republiky," povedal premiér. Pripomenul, že na Slovensku už na Covid-19 zomrelo viac ako 12-tisíc ľudí. "Vieme, že vírus príde, príde si po ľudí," zdôraznil.

Poslať nezaočkovaných ľudí do pandémie bez vakcíny je podľa Hegera ako poslať ľudí do vojny s nožíkmi. Poukázal aj na ekonomický rozmer pandémie, pričom ďalšie zatváranie Slovensku neprospeje.

Na očkovanie vyzval aj lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay. "Tie najnižšie čísla máme asi už za sebou. Už sa asi začneme len zhoršovať," vyhlásil Szalay. Zhoršovanie situácie očakáva v auguste a septembri. Podotkol, že hlavné mesto má podľa neho dobrú zaočkovanosť, okolo 60 percent, kraj okolo 50 percent.

Vyjadril presvedčenie, že v COVID semafore by sa v budúcnosti mohli tieto fakty zohľadňovať, aby slovenská metropola i Bratislavský kraj nedoplatili na niektoré iné regióny, kde je miera zaočkovanosti výrazne nižšia. V súvislosti s nezaočkovanými vyzval, aby im bola umožnená dôstojná cesta k ústupu z pozícií a dôstojná cesta k zmene ich názoru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok