Novinka pre rodičov v očakávaní. V českej nemocnici im vytlačia 3D model dieťaťa

TA3
24.7.2021 14:00

Príjemné spestrenie a zároveň spomienka na obdobie tehotenstva. V nemocnici v českom Děčíne prišli s novinkou, ktorá poteší budúcich rodičov. Vyhotovia im totiž nielen fotku z ultrazvuku, ale aj model ich dieťatka z 3D tlačiarne.

Novinka pre rodičov v očakávaní. V českej nemocnici im vytlačia 3D model dieťaťa
TASR/František Iván (ilu)

Pre tvorbu 3D modelu je ideálny ultrazvukový snímok približne z 20. týždňa tehotenstva, kedy ešte plod nie je veľký, píše ČT 24

Chrbtica musí byť dole a hlava hore, aby (plod) pozeral na sondu,” hovorí Peter Kraus, primár gynekologicko-pôrodnického oddelenia Nemocnice Děčín. Urobiť vhodný záber však môže byť celkom náročné a niekedy dokonca zaberie aj hodinu. Vyyhotovenú snímku pošle lekár priamo z počítača do tlačiarne. Model je podľa ČT 24 takmer o tretinu menší, než je plod v skutočnosti.

Kým fotografia z ultrazvuku stojí v českej nemocnici 100 korún (3,90 eur), 3D model vyjde budúcich rodičov na 2500 korún (takmer 98 eur).

Nemocničný personál sa s 3D tlačiarňou ešte len zoznamuje, no už teraz badajú záujem zo strany budúcich mamičiek. Tie  hovoria o príjemnom spestrení. “Záujem je pomerne značný, býva to minimálne 60 percent mamičiek,” dodáva Kraus. Očakávajú však, že do děčínskej nemocnice budú jazdiť rodičia z celej republiky. Nemocnica tak zároveň bude cvičiť začínajúcich gynekológov, čím získajú väčšiu prax v práci s ultrazvukom.

Témy: nemocnica ČT24
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok