Kollár: Sme rodina bude proti novele k využívaniu COVID preukazov

TA3 TASR
23.7.2021 15:15

Hnutie Sme rodina nepodporí v pléne novelu zákona, ktorá hovorí o zohľadňovaní očkovania pri opatreniach. Na piatkovej tlačovej konferencii po rokovaní klubu Sme rodina o tom informoval predseda hnutia Boris Kollár. Odmieta delenie ľudí do dvoch kategórií.

Kollár zaočkovaný je

Odmieta delenie ľudí do dvoch kategórií, na očkovaných a neočkovaných. Podčiarkol, že sám je zaočkovaný a vyzýva na to aj ľudí. Politikov i médiá vyzval, aby neprispievali k rozoštvávaniu verejnosti. Upozornil na eskaláciu napätia a nedoriešené problémy s pendlermi.

"Teraz sa treba zomknúť. Preto sme sa takto rozhodli, že nemôžeme dopustiť, aby sme kategorizovali ľudí. Nie sme žiadni antivaxeri, ja som zaočkovaný aj moja rodina je zaočkovaná," skonštatoval Kollár a vyzval na očkovanie všetkých občanov. Takzvaný očkovací zákon nepodporuje hnutie podľa jeho slov aj preto, že doteraz dostali len prísľuby od rezortu zdravotníctva o tom, že niekoľko PCR testov by sa mohlo preplácať a že antigénové testy by mohli byť len za manipulačný poplatok.

Absolútna rovnosť

Hnutie je podľa jeho slov ochotné návrh podporiť až vtedy, keď bude medzi ľuďmi "absolútna rovnosť". Podčiarkol, že nemožno nikoho ekonomicky ani inak nútiť k očkovaniu. Poukázal na to, že sú aj takí ľudia, ktorí sa nemôžu pre zdravotné dôvody zaočkovať alebo majú vážne obavy. Dodal, že takýmto ľuďom sa nemožno vysmiať, ale treba ich pochopiť.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský poznamenal, že aj na rokovaniach koaličnej rady sa postupne menili vyjadrenia k preplácaniu testov a napokon prišiel návrh, že niekoľko testov by sa hradiť mohlo. Dohoda podľa neho znela, že do štvrtka (22. 7.) sa dohodnú na presnom počte testov, no nestalo sa. Nevysvetlila sa podľa jeho slov ani dostupnosť testov pre ľudí, ktorí by ich podľa platných opatrení potrebovali.

Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia hovorí o tom, že Úrad verejného zdravotníctva SR by mohol pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu Covid-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok