Dočasná paralýza či kolaps. Takéto nežiaduce účinky hlásili Slováci po očkovaní

TA3 TASR
23.7.2021 10:22

V súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu Štátny ústav pre kontrolu liečiv do stredy 21. júla evidoval 7651 hlásených podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je 702 závažných, čo predstavuje 9,3 percenta hlásení.

Vakcína Pfizer

O týždennej štatistike hlásení podozrení na nežiaduce účinky vakcín na prevenciu ochorenia Covid-19 informoval ústav na svojom webe. Pri vakcíne od konzorcia Pfizer/BioNTech išlo o 359 závažných hlásení, z toho jedno úmrtie.

Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky sa objavili pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, a to zväčša u pacientov liečených na hypertenziu, prekolapsový stav, kolaps, zlyhanie očkovania, ale napríklad aj náhla cievna mozgová príhoda.

Moderna a AstraZeneca 

Pri vakcíne od spoločnosti Moderna išlo o 61 závažných hlásení, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky boli dočasná paralýza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, kolaps, pľúcna embólia či napríklad aj akútna ischémia mozgu.

V rámci vakcíny od spoločnosti AstraZeneca hlásili 259 závažných nežiaducich účinkov, z toho dve úmrtia. Najčastejšie išlo o krátkodobú stratu vedomia, kolaps, trombózu, ale aj o parézu tvárového nervu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, pľúcnu embóliu, náhlu cievnu mozgovú príhodu či napríklad infarkt myokardu.

Sputnik a Johnson & Johnson

Nežiaduce účinky nahlásili aj pri vakcíne od spoločnosti Johnson & Johnson, z toho 14 bolo závažných. Išlo o stratu vedomia, kolaps a halucinácie. Pri neregistrovanej vakcíne Sputnik V zaznamenali jedno závažné hlásenie, a to pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi.

Do štvrtka 22. júla evidoval ústav spolu štyri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach od konzorcia Pfizer/BioNTech, od spoločnosti Moderna a od spoločnosti AstraZeneca) a v jednom ako pravdepodobný (po vakcíne od spoločnosti AstraZeneca). Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený. "Ak aj súvis nebol potvrdený, ale úmrtie bolo štátnemu ústavu nahlásené, hlásenie zasielame spolu s jeho opisom do európskej databázy nežiaducich účinkov (EudraVigilance)," doplnil štátny ústav.

Celkovo bolo na Slovensku k strede podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií prvou dávkou zaočkovaných 2.222.514 osôb a druhou dávkou 1.894.472 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok