Nemecko údajne sľúbilo Ukrajine miliardu dolárov na prechod na zelenú energiu

TA3 TASR
21.7.2021 22:15

Nemecko sľúbilo Ukrajine poskytnúť jednu miliardu dolárov na prechod na zelenú energiu a zníženie závislosti od Ruska. Je to súčasť dohody medzi Berlínom a Washingtonom v súvislosti s dokončením plynovodu Nord Stream 2, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľa americkej vlády.

Nemecko údajne sľúbilo Ukrajine miliardu dolárov na prechod na zelenú energiu
TASR/AP

"Nemecko sľubuje, že vytvorí a bude spravovať zelený fond v hodnote jednej miliardy dolárov," uviedol v stredu predstaviteľ americkej vlády, ktorý chcel zostať v anonymite. Fond má podporiť Ukrajinu pri prechode na zelenú energiu.

"Stojíme pevne na strane Ukrajiny ako transatlantický partner," napísal na Twitteri nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Takisto označil za "dobrú" dohodu, ktorú Nemecko v stredu dosiahlo s USA v súvislosti s plynovodom Nord Stream. Nemecko bude podľa Maasa Ukrajinu podporovať vo výstavbe "zeleného energetického sektora" a takisto bude chcieť zabezpečiť tranzit plynu cez Ukrajinu v nasledujúcom desaťročí.

Victoria Nulandová, námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti, v stredu oznámila, že Spojené štáty a Nemecko dosiahli v stredu dohodu, ktorá umožní dokončenie plynovodu Nord Stream 2 do Európy bez toho, aby Nemecko či Rusko čelili novým americkým sankciám. Vlády USA a Nemecka podľa Nulandovej čoskoro poskytnú podrobnosti.


Dohoda má vyriešiť obavy USA a krajín strednej a východnej Európy v súvislosti s možnými následkami výstavby tohto plynovodu. Americký Kongres, Ukrajina a Poľsko sa obávajú, že Nord Stream 2 oslabí energetickú bezpečnosť Európy. Stredajšia dohoda umožní dokončenie plynovodu bez toho, aby Nemecko či Rusko čelili novým americkým sankciám, píše AP s odvolaním sa na zdroje z prostredia amerického Kongresu. Výmenou za to USA a Nemecko podľa týchto zdrojov urobia voči Ukrajine a Poľsku určité ústupky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok