Slobodní voňajú inak ako zadaní. Na našu prirodzenú vôňu má vplyv veľa faktorov, ukazuje štúdia

TA3/hm
24.7.2021 06:00

Z našej telesnej vône sa môžeme dozvedieť mnoho o nás samotných. Telo inak vonia ak jeme mäso a veľa prezradí aj o našich ochoreniach. Inak voňajú ženy mužom počas plodných dní, inak počas menštruácie. U mužov vôňa dokonca naznačuje hladinu testosterónu. Odborníci sa tentokrát pozreli na to, prečo slobodní ľudia voňajú inak ako zadaní z hľadiska genetiky. Tušíte, prečo?

tvár hlava oči tajný tajomný umelecká ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Francúzsky kráľ Ľudovít XIV. bol posadnutý vôňami. Rezané kvety zdobili každú miestnosť vo Versailles, nábytok a fontány boli sprejované parfumom a návštevníci sa dokonca sprchovali predtým, ako vstúpili do paláca. 

Či už to bolo preto, že jeho hygiena nezodpovedala štandardom, ktoré by sme dnes očakávali, alebo si iba rád užíval vône, Ľudovít rozumel tomu, že vôňa je dôležitá.

Vôňa súvisí i s konzumáciou mäsa

Náš telesný pach môže odkryť detaily o našom zdraví, ako napríklad prítomnosť chorôb (cholera vonia sladko a cukrovka ako zhnité jablká). "Môže odhaliť aj informácie o našej strave," hovorí čuchový a pachový psychológ z Macquarie University v Austrálii Mehmet Mahmut.

"Existuje niekoľko štúdií, ktoré si navzájom odporujú, no moja skupina zistila, že čím viac mäsa jete, tým príjemnejšia je vaša telesná vôňa."

Vplyv má menštruácia i testosterón

Muži považujú vôňu ženského tela za príjemnejšiu a atraktívnejšiu počas folikulárnej fázy menštruačného cyklu, kedy sú ženy najplodnejšie, a za najmenej príjemnú a atraktívnu počas menštruácie. 

Mohlo to byť napríklad užitočné pre našich predkov na detegovanie vhodných kandidátov na rozmnožovanie, naznačujú autori. Hladina mužského testosterónu môže tiež vylepšovať ich vôňu.

I keď sa to môže meniť v závislosti od našej stravy a zdravia, veľa z toho, čo robí náš pach unikátnym podmieňuje genetika. Náš telesný pach je špecifický a čuch dostatočne presný, aby ľudia vedeli spárovať prepotené tričká identických dvojičiek z rôznych skupín. 

Gény majú vplyv na našu vôňu

Pach identických dvojičiek je tak podobný, že ľudia zapojení do experimenu, sa dokonca mýlili pri duplikátoch tričiek od toho istého človeka viac než pri tričkách dvojčat.

"Ukazuje sa, že gény vplývajú na to, ako voniame," hovorí psychologička a odborníčka na čuch na Wroclavskej univerzite v Poľsku Agnieszka Sorokowska, "takže, by sme dokonca mohli ovoniavaním rozoznať genetickú informáciu o iných ľuďoch."

Vyberáme si kozmetiku, ktorá zodpovedá našim genetickým preferenciám. Sorowska a jej kolegovia dokázali, že je možné zhodnotiť osobnosť na základe toho, čo si zvolí za vône. Naznačuje to, že hostia Ľudovíta XIV. mohli byť schopní dozvedieť sa niečo o kráľovi na základe toho, čo ucítili pri príchode. Všetky tieto informácie sú v našom telesnom pachu, je to však pre nás užitočné?

Akú úlohu zohráva HLA profil?

Ženy dostali v jednej zo štúdii tričká rôznych mužov. Požiadali ich zaradiť tričká podľa toho, ako príjemne im voňali. Ich preferencie boli v rovnakom vzorci ako to, čo sa nazýva odlišnosť ľudského leukocytového antigénu (skrátene HLA, z angličtiny Human Leukocyte Antigen).

HLA je skupina proteínov, ktoré pomáhajú nášmu imunitnému systému rozoznať bunky, ktoré patria nám a bunky, ktoré sú z niečoho alebo niekoho iného, a sú potenciálnymi patogénmi. Génový komplex, ktorý kóduje HLA, sa nazýva MHC, taktiež kóduje niektoré ďalšie proteíny v našej imunitnej odpovedi, a je užitočný ako akási skratka pre vedcov na určenie toho, aký druh ochrany náš imunitný systém môže ponúknuť. Váš HLA profil bude pravdepodobne odlišný od každého koho stretnete, hoci niektorých ľudí, napríklad vašich blízkych, vám budú viac podobný. 

Tričká zoraďovali podvedome

Z hľadiska genetiky je výhodou mať dieťa s niekým, kto má odlišný HLA profil. "Ak máte partnera, ktorý sa geneticky líši v telesnom pachu a imunitnom profile, potom budú mať vaše deti lepšiu odolnosť na patogény," hovorí Sorowska. 

Ženy zoraďovali tričká mužov s najviac HLA odlišným profilom na prvé miesto, a na posledné s tým najpodobnejším. Dokázali teda identifikovať a dali prednosť mužom, ktorí sa s nimi z hľadiska genetiky imunitného systému najlepšie zhodovali. Samozrejme, robili to podvedome.

Konkrétny mechanizmus, ktorý spôsobuje HLA odlišnosť a má za následok nám voňavejší telesný pach, nie je známy, hovorí Sorowska. "Predpokladá sa, že HLA vedie k tvorbe istých látok, ktoré trávia naše kožné baktérie, ktoré produkujú istý pach."

Vedia ľudia využiť genetickú informáciu skytú v pachu pri výbere partnera? Mohlo by sa zdať, že nie. V štúdii s takmer 3700 zosobášenými dvojicami bola pravdepobonosť, že skončia s HLA odlišným partnerom náhodná. Hoci každý máme nejaké preferencie vôní, pri výbere partnera sa tým neriadime.

Ovplyvňuje sex i túžbu po deťoch

"I keď HLA neovpyňuje výber, ovplyvňuje sexuálnu pohodu," hovorí Sorowska. Ľudia s vrodenou stratou čuchu majú horšie výsledky vo vzťahu, naznačuje Mahmut v štúdii s Ilonou Croy z drážďanskej univerzity.

Páry, koré mali vysokú HLA odlišnosť, čo sa pravdepoobne stalo náhodou, mali najvyššiu úroveň sexuálnej spokojnosti a najvyššiu túžbu mať spolu deti. Prepojenie bolo viac viditeľné u žien. Ženy vo vzťahu s HLA-podobnými mužmi hlásili väčšiu sexuálnu nespokojnosť a menšiu túžbu mať deti. No keď zarátame dôkazy z viacerých štúdií, efekt nemusí byť nezvratný.

Evolučným biológom dáva zmysel ženský výber. Keďže v prírode je to matka, kto sa najviac stará o potomkov, majú samice tendenciu vyberať si samcov. Je to totiž práve samica, kto môže najviac stratiť spárením sa s geneticky nevhodným samcom. 

Príklad z prírody

Samica je pri voľbe náročná, pozoruje indície hovoriace o mužskej kvalite. Preto sú v prírode samce často farebné, predvádzajú tance, spievajú alebo ponúkajú rôzne dary - preukazujú totiž ich genetické kvality.

Dôkazy, ktoré by podporovali myšlienku, že dobré rande môže byť založené na pachu, sú nejasné. Môžeme niečo preferovať, ale v praxi sa ukazuje, že si nevolíme na základe preferencií. Prečo je to tak?

Jedným dôvodom môže byť to, že v reálnom živote je to trochu zložitejšie na to, aby sme pachové informáciu využívali presne. Naše ďalšie zmysly môžu totiž skresľovať informácie, ktoré získavame z čuchu. Ak by sme to založili len na telesnom pachu, môžeme presne zhodnotiť mentálnu stránku iných ľudí. Ak predložíme napríklad fotografiu osoby a vedľa vzorku jej telesného pachu budeme "zmätení", a "menej presní", hovorí Sorowska.  "Mentálny stav nie sme schopní zhodnotiť len z tváre samotnej." Hovorí, že na posúdenie mentálneho stavu je telesný pach viac presný, z tváre je to jednoduchšie, a my si často vyberáme to, čo je jednoduchšie.

V ďalšej štúdii priniesli zadané ženy tričká ich manželov a slobodné ženy tričká kamarátov. Tričká pomiešali s tričkami rôznych mužov. "Vybrali si zadané ženy tých, ktorých pach dovtedy uprednostňovali?" pýta sa rečnícky Mahmut. "Nie nevyhnutne. Nevznikli žiadne ohromujúce dôkazy, že by ich partneri boli voľbou číslo jeden." V tomto prípade, si ženy nevybrali manželov, ktorých telesná vôňa im voňala najviac.

Ženatí kontra slobodní

V inej štúdii, ktorú viedol Mahmut, pach cudzincov voňal silnejšie ako ženatých mužov. Domnieva sa, že by to mohlo byť preto, že "existuje korelácia medzi vysokou hladinou testosterónu a silným telesným pachom. Vieme, že existuje prepojenie medzi zníženým testosterónom a stárnutím, čo by mohlo byť pre to, že ženatí muži po štyridsiatke trávia čas s rodinou. Muži, ktorí sú vo vzťahu, a tí, ktorí mali deti, majú menej testosterónu."

Vieme teda, že informácie o našich reprodukčných kvalitách poskytujeme aj našou vôňou, a vieme, že to dokážeme rozoznať, no nekonáme podľa toho. Prečo? "Ak je vašim jediným záujmom hľadanie si partnera s dobrými génmi, potom by ste sa možno mali zamerať na to, ako vonia," hovorí Sorowska. "Ale pre väčšinu ľudí to nie je podstatná vec, a nekoná podľa toho." Mahmut súhlasí. "Využiteľnosť čuchu sa znžíila. Strávili sme desiatky tisícov rokov maskovaním toho, ako voniame."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok