Recept na šťastné manželstvo existuje, tvrdia vedci. Dvojice, ktorým to klape, robia túto vec

TA3/zm
22.7.2021 16:00

Vraj tajomstvo úspešného manželstva neexistuje, hovorilo sa doteraz. No americkí vedci predsa len na niečo prišli. Skúmali tritisíc párov, ktoré sú roky spolu v harmonickom vzťahu a vyšla im z toho jedna spoločná premenná.

Recept na šťastné manželstvo existuje, tvrdia vedci. Dvojice, ktorým to klape, robia túto vec
Pixabay/olcay ertem

Americkí psychológovia sa rozhodli skúmať to, čo mnohí ďalší pred nimi, a to tajomstvo dokonalého vzťahu. Čo je za tým, že to niektorým dvojiciam aj po rokoch klape a iné sa, naopak, rozvedú? Otázku zapojeným párom vo veľkom prieskume však nepoložili takto. Pozreli sa na partnerské šťastie z inej strany. Skúmali, čo dlhoroční manželia robia a nerobia, a z toho prišli k jednoznačnému záveru.

Priestor pre seba

Tri tisícky manželských dvojíc sa zúčastnili veľkého prieskumu realizovanom vedcami z Americkej asociácie psychológov, aby spoločne našli kľúč k dlhoročnému zväzku. A podarilo sa to celkom nečakane. Nebolo totiž treba hľadať, čo majú dvojice spoločné. Je to presne naopak.

Receptom na šťastné manželstvo je podľa tejto štúdie čas, ktorí partneri trávia oddelene. Okrem toho, že by ste, samozrejme, mali mať toho mnoho spoločného, je priestor pre seba údajne kľúčom, ako si zachovať spokojnosť aj po rokoch spolužitia.

Chvíľka ukradnutá pre seba však nemá efekt, ak ide o nepravidelnú činnosť. Podľa odborníkov je nutné venovať sa svojim záujmom či priateľom bez partnera minimálne hodinu týždenne, inak to ani nepocítite.

To je zároveň aj dôvod, prečo sa množstvo vzťahoch pokazí tesne po príchode detí. V období, kedy je žena na materskej, má len málo možností oddýchnuť si a robiť niečo len pre seba, bez bábätka a bez partnera. Odborníci poukazujú na to, že úspešné manželstvo je také, v ktorom si obaja zachovajú svoju suverenitu. Isteže, to by však nestačilo.

Rozprávajte sa

Na to, aby ste si mohli dopriať čas len pre seba, potrebujete v partnerstve množstvo vecí. Napríklad rešpekt voči druhému, pochopenie či dôveru. Všetky tieto vlastnosti si dvojice budujú vďaka zdravej komunikácii. O tom, že bez rozhovorov neprežije žiaden vzťah, sa napísalo už množstvo odborných i neodborných pozorovaní či skúseností.

V tomto americkom prieskume však psychológovia poukazujú na to, že komunikácia ide ruka v ruke s rešpektovaním partnera a poznaním jeho postojov. Darmo by ste viedli hodinové rozhovory, keby vždy muselo byť po vašom. Ale ak dokážete s partnerom hovoriť tak, že prijímate jeho postoje, hoci sa nemusíte zhodovať, v takom prípade mu ponechávate vlastný názor. Ten sa z pomyselnej roviny následne pretaví aj do reality, keď svojej polovičke, a rovnako sebe, doprajete i vlastný priestor a program.       

Témy: Vzťahy Prieskum
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok