Lengvarský bude musieť vrátiť Matovičovmu rezortu až 14 miliónov eur

TA3 TASR
21.7.2021 12:46

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) bude musieť vrátiť finančné prostriedky vo výške 14 miliónov eur na účet Štátnych finančných aktív v pôsobnosti Ministerstva financií SR.

Lengvarský Matovič Heger 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Menej úloh pre Lengvarského

Zároveň Lengvarskému odpadli tie úlohy, ktoré sa na základe prehodnotenia ich aktuálnosti a splniteľnosti stali bezpredmetnými. Vyplýva to z návrhu na zrušenie niektorých úloh uložených ministrovi zdravotníctva, ktoré odobrila vláda.

Z predkladacej správy vyplýva, že rezort zdravotníctva bude musieť vrátiť financie, ktoré boli určené ako peňažný vklad štátu na zvýšenie základného imania akciových spoločností so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu poskytujúcich zdravotnú starostlivosť, v ktorých je vykonávateľom práv jediného akcionára Ministerstvo zdravotníctva SR.

Šéfovi rezortu zdravotníctva odpadne napríklad povinnosť legislatívneho návrhu zákona o verejnom zdravotnom poistení a o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou.

Verejné zdravotné poistenie

"Samotné zrušenie úlohy nebude znamenať, že štát sa prestane zaoberať problematikou verejného zdravotného poistenia a hľadať možné cesty k čo najvyššej transparentnosti použitia zdrojov zdravotného poistenia a zamedzeniu úniku prostriedkov verejného zdravotného poistenia mimo sektor. Tieto oblasti budú kontinuálne naďalej sledované a vyhodnocované, avšak zrušením úlohy s pevným termínom nebude štát limitovaný časom," informuje materiál.

Tiež mu odpadne povinnosť notifikovať žiadosť o poskytnutie štátnej pomoci EK pre akciové spoločnosti so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu poskytujúcich zdravotnú starostlivosť, v ktorých je vykonávateľom práv jediného akcionára MZ SR. Nebude musieť ani zvýšiť základné imanie vo viacerých akciových spoločnostiach poskytujúcich zdravotnú starostlivosť, v ktorých je jediným akcionárom rezort zdravotníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok