Cez špionážnu technológiu Pegasus mali sledovať aj francúzskeho prezidenta Macrona

TA3
20.7.2021 22:33

Marocké tajné služby mali v roku 2019 sledovať francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Podľa denníka Le Monde sa okrem prezidenta mali zamerať aj na 15 členov vtedajšej vlády. Parížska prokuratúra už v tejto veci začala vyšetrovanie.

Telefónne čísla používané francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a vysokopostavenými členmi jeho vlády sú medzi potenciálnymi terčmi sledovacieho softvéru Pegasus. V utorok to oznámila mimovládna organizácia Forbidden Stories na základe uniknutého zoznamu telefónnych čísel. 

"Objavili sme tieto čísla, prirodzene sme však nemohli vykonať technickú analýzu telefónu Emmanuela Macrona" v záujme zistenia, či bol napadnutý škodlivým softvérom, spresnil šéf organizácie Laurent Richard. "V každom prípade to však dokazuje, že o to bol záujem," dodal. "Ak sa táto skutočnosť potvrdí, je to, samozrejme, veľmi závažné," citovala agentúra AFP jedného z hovorcov Macronovho úradu.

Mimovládna organizácia Forbidden Stories so sídlom v Paríži a ľudskoprávna organizácia Amnesty International mali spočiatku prístup k uniknutým telefónnym číslam, ktoré potom zdieľali s mediálnymi organizáciami vrátane novín The Washington Post, The Guardian a Le Monde.

Macronovo telefónne číslo bolo medzi zhruba 50.000 ďalšími, ktoré od roku 2016 identifikovali ako osoby záujmu pre klientov izraelskej spoločnosti NSO. Tá vyvinula kybernetickú špionážnu technológiu Pegasus. Jej terčmi sa stali aktivisti, novinári a politici na celom svete, čo vyvolalo obavy s rozsiahleho porušovania práv a súkromia.

Médiá s prístupom k uniknutým telefónnym číslam uviedli, že podrobnosti zverejnia v priebehu nasledujúcich dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok