Rakúska armáda testovala automatizované roboty, pomôcť by mohli aj po nehode v jadrovej elektrárni

TA3 TASR
24.7.2021 09:00

Rakúska armáda testuje v Alpách automatizované roboty, ktoré by mali byť čoskoro využité na vojenské i civilné účely – napríklad na prevoz materiálu do ťažko prístupných oblastí.

veda
TASR/AP (ilustračné)

Roboty testovali v oblasti Seetalských Álp. Informovala o tom ešte v utorok rakúska verejnoprávna stanica ORF. Organizuje ho armádny Úrad pre zbrojnú a obrannú technológiu spolu s vývojármi softvéru z univerzity v Grazi. Šéf úradu Michael Janisch uviedol, že v súčasnosti sú už etablované vozidlá na diaľkové ovládanie a to, čo skúšajú v Seetalských Alpách, ide ešte "o krok ďalej".

Majú veľkosť menšieho vozidla

Ide o testovanie automatizovaných vojenských systémov — robotov — vo veľkosti menšieho vozidla, ktoré si v ťažko dostupných nepriechodných oblastiach musia poradiť bez satelitov.

"To znamená, že systémy si musia vedieť samy vytvárať mapy a na týchto mapách, ktoré si samy vytvoria, sa musia aj nájsť a musí to byť aj geograficky správne. Znie to veľmi triviálne, uskutočniť to však technicky je enormná úloha," spresnil Janisch.

Vysoko automatizované roboty, ktoré sú ovládané prostredníctvom umelej inteligencie, by o niekoľko rokov mohli byť využité na vojenské i civilné ciele, napríklad na prepravu zranených po vážnych nehodách. 

Keď nemožno poslať na miesto človeka

"Možno si však veľmi dobre predstaviť scenár, keď tam jednoducho nemôžem poslať človeka, napríklad v dôsledku vysokého žiarenia po nehode v jadrovej elektrárni. Môžem tam poslať stroj – do istej miery," dodal Janisch.

Gerald Steinbauer z Inštitútu pre softvérovú technológiu na Technickej univerzite v Grazi vymenoval ďalšie možnosti, kde by mohli byť automatizované roboty nasadené.

"Transport pomôcok alebo osôb pre horskú záchrannú službu; pri lesných požiaroch je to napríklad personálne veľmi náročné – tu by sa dalo prepravovať vybavenie či voda". Takéto roboty by však mohli kosiť aj stredové pásy na diaľniciach či kontrolovať stav lavínových a prívalových bariér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok