Konšpiráciám o čipoch vo vakcínach neveria len Slováci, podľa prieskumu aj 20 % Američanov

TA3/hm
22.7.2021 07:00

Jeden z piatich ľudí žijúcich v USA verí, že v koronavírusovej vakcíne je alebo pravdepodobne je mikročip. Neexistujú však o tom žiadne dôkazy, ktoré by tieto teórie podporovali. Odborník na konšpiračné teórie hovorí, že dezinformácie pochádzajú z úzkosti a hľadania odpovedí.

Spojené kráľovstvo má už dve tretiny plne zaočkovaných dospelých
TASR/AP

Nový prieskum, ktorý vznikol v spolupráci YouGov a The Economist, zistil, že 30-44-roční ľudia sú najviac náchylní veriť akémusi sprisahaniu. Sedem percent ľudí z tejto vekovej skupiny hovorí, že je to "rozhodne pravda" a 20 % z nich hovorí, že je to "pravdepodobne pravda". Menej ako polovica opýtaných ľudí, konkrétne 46 %, povedala, že je to "rozhodne lož". 

Konšpirátori tvrdia, že za všetkým je Gates

Konšpirácia naznačujúca, že vakcíny sú nástrojom na implantovanie mikročipu do ľudí, sa rozšírila globálne po celom svete, ako jedna z hlavných dezinformácií, ktoré sprevádzajú pandémiu. Nikdy neexistoval žiaden dôkaz, ktorý by podporoval myšlienku, že mikročipy sú súčasťou podávania vakcíny.

Napriek tomu nepravdivé videá a obsah, ktorý veľmi podrobne popisuje myšlienku falošného mikročipu, naďalej kolujú a nachádzajú si publikum na sociálnych sieťach. Čipová konšpirácia naznačuje, že pandémia je zásterkou na vstrekovanie čipov, ktoré nás budú sledovať. A za tým všetkým má byť spouzakladateľ Microsoftu Bill Gates. Nadácia Billa a Melindy Gatesovej už skôr pre BBC uviedla, že to nie je pravda.

Kedy sa uchyľujeme ku konšpiráciám?

Odborník na konšpiračné teórie, doktor Geoffrey Dancy pre magazín Insider v rozhovore o covide uviedol, že "uchyľovanie sa ku konšpiráciám sa objavuje v časoch veľkej neistoty, kedy tápame po vysvetleniach pre veci, ktoré nejdú vysvetliť". "Obrovská sila konšpiračných teórií je v tom, že ich môžete ponúknuť rýchlo, na niekoho môžete ukázať a viniť ho z problémov. A to je to, o čo ide." Konšpirátori hovoria, že tu nemáme pandémiu, ale "plán-démiu" (z angl. plandemic), lebo ju niekto naplánoval.

Svetová zdravotnícka organizácia nedávno vyhlásila, že okrem covidovej pandémie zápasíme aj s "infodémiou" - s vlnou nebezpečných dezinformácií, ktoré trápia svet. "Nezápasíme len s vírusom," povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Bojujeme tiež s trollmi a konšpiračnými teoretikmi, čo pretláča dezinformácie a ohrozuje ohniská nákazy."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok