Prvý let Blue Origin miliardára Bezosa bol úspešný, modul sa vrátil na Zem

TA3 TASR
20.7.2021 15:13

Znovupoužiteľná suborbitálna raketa New Shepard vyvinutá spoločnosťou Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa v utorok úspešne odštartovala, dosiahla hranicu vesmíru a bezpečne sa vrátila na Zem.

Na palube boli okrem Jeffa Bezosa ďalší traja pasažieri, konkrétne Bezosov brat Mark, 82-ročná pilotka Wally Funková a 18-ročný čerstvý absolvent strednej školy Oliver Daemen. Ten sa stal vôbec najmladším človekom vo vesmíre. Daemen, ktorý vlani ukončil strednú školu, bol zároveň prvým platiacim zákazníkom Blue Originu. 

V module letela aj 82-ročná americká letkyňa Wally Funková, ktorá sa zase stala najstarším človekom vo vesmíre. Rekord doteraz držal astronaut John Glenn, ktorý v roku 1962 ako prvý Američan obletel zemeguľu a do vesmíru sa opäť pozrel v roku 1998 ako 77-ročný.

Posádka Blue Origin TASR/AP

"Najlepší deň v mojom živote"

"To bolo úžasné," zakričal Bezoz do vysielačky po tom, ako New Shepard úspešne pristál v texaskej púšti. "Najlepší deň v mojom živote," dodal o niekoľko minút neskôr. "V tejto kapsule sedí skupinka veľmi šťastných ľudí," citovala Bezosa agentúra AP.

Podľa AP ide o prvý let s ľudskou posádkou, ktorý podnikla Bezosova spoločnosť Blue Origin. Multimiliardár a zakladateľ firmy Amazon sa stal druhým superboháčom, ktorý sa do vesmíru pozrel na palube vlastného stroja. Iba pred deviatimi dňami sa na svoju vlastnú cestu vydal zakladateľ spoločnosti Virgin Galactic Richard Branson.

New Shepard je suborbitálna raketa, čo znamená, že nedosiahla obežnú dráhu Zeme, ale takzvanú Kármánovu hranicu vo výške 100 kilometrov, ktorá je známa ako "začiatok vesmíru". Posádka na vrchole trajektórie zažila niekoľko minút zníženej gravitácie.

Raketa New Shepard je pomenovaná podľa prvého amerického astronauta Alana Sheparda. Let sa uskutočnil v deň 52. výročia pristátia misie Apollo 11 na Mesiaci. Tento dátum si zvolil Bezoz osobne. Oproti "raketovému lietadlu" Richarda Bransona bola Bezosova kapsula "pilotovaná" počítačom a preto nemuseli byť na palube žiadni ďalší členovia posádky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok