Výživová poradkyňa: Existuje zázračná tabletka, tou je každodenný prístup

TA3
21.7.2021 06:00

Skúšanie rôznych diét je podľa výživovej odborníčky Zuzany Líškovej pre telo únavné. Ak chceme našu váhu redukovať, dôležité je nastaviť si správny systém a každý deň ho dodržiavať. Zo stravy nemusíme vyradiť všetky “zlé” potraviny, stačí, ak sa naučíme jesť rozumne.

nadváha obezita tučnota 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Potravinové intolerancie

Líšková hovorí, že v minulosti sme mali jedla a rôznych druhov sladkostí oveľa menej. Narástol aj počet reštaurácií, bufetov a stánkov s rýchlym občerstvením. Dnešné deti podľa nej zároveň nemajú toľko pohybu, ako deti v minulosti. 

Častejšie sa stretávame s intoleranciou na rôzne typy potravín. Ak chce človek zistiť, čo mu spôsobuje ťažkosti, najistejšou formou je laboratórne vyšetrenie. Výsledky sa robia z krvi. „Vezmú sa najčastejšie alergény, do ktorých sa kvapne kvapka krvi a reakcie je vidieť,“ hovorí Líšková. 

Dodáva, že za ňou často chodia ľudia, ktorí sami odpozorovali, že im niektoré potraviny spôsobujú ťažkosti, ako napríklad nafukovanie či pocit plnosti. „Veľakrát to môže byť aj kožná reakcia. Koža je najväčší čistiaci orgán, tam sa často prejavujú takéto veci.“

Diéty telo unavia

Skúšanie rôznych diét je podľa Líškovej veľmi demotivujúce a pre telo neefektívne. „Naše telo potrebuje výživu, pokiaľ ho o ňu ochudobňujeme alebo mu ju meníme, stále sa musí prestaviť na nový systém, čo ho unaví, preto je to často kontraproduktívne,“ uvádza s tým, že potrebné je nastaviť dobrý systém a udržiavať ho dlhodobo.

Tvrdí, že najväčšia chyba je , keď sa človek príliš sústredí na výsledky. Nemôžeme podľa nej očakávať, že do mesiaca schudneme desať kíl. Dodáva, že nejestvuje žiadna zázračná tabletka, vďaka ktorej človek schudne. „Existuje zázračná tabletka, tou je každodenný prístup. Pokiaľ to budem robiť každodenne a rovnako, tak stopercentne ten efekt dosiahnem.“. 

Zo stravy nemusíme vyradiť všetky “zlé” potraviny, stačí, ak sa naučíme jesť rozumne. “Ak ľudia idú dlhodobo pod nejakou kalorickou potrebou, tak strašne rýchlo priberú a príde jojo efekt,”.

Celú reláciu Tak Takto?! si môžete pozrieť tu:

Témy: dieťa potravina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok