Prezidentka vymenovala piatich sudcov Najvyššieho správneho súdu

TA3 TASR
20.7.2021 11:11

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok v Prezidentskom paláci vymenovala piatich sudcov Najvyššieho správneho súdu SR. Hlava štátu očakáva, že noví sudcovia unesú ťarchu zodpovednosti, nevyhnutnosť zdržanlivosti, zvádzanie mocou, ale aj vysoké nároky na etiku správania.

Hlava štátu zdôrazila ich kompetencie

"V rámci agendy správneho súdnictva budete okrem iného preskúmavať dôležité rozhodnutia orgánov verejnej moci, ktoré sa týkajú dôchodkov, sociálnych dávok, práva k nehnuteľnostiam, daňových vecí, životného prostredia, ale aj rozhodnutia o udelení azylu či pobytu," podotkla. Ako ďalej uviedla, už len tieto právomoci sú dostatočné na to, aby sme si boli vedomí, akou silnou inštitúciou môže byť NSS SR.  

Do agendy nového súdu patria aj disciplinárne konania vo vzťahu k sudcom, prokurátorom a ak tak ustanoví zákon, aj ďalším právnickým profesiám. "Budete mať teda príležitosť presvedčiť verejnosť, že práve sudcovia sú najprísnejšími strážcami toho, či členovia sudcovského stavu a ďalších právnických profesií dodržiavajú všetky povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona," priblížila.

Vo verejnom vypočutí uspelo 21 uchádzačov

Poukázala na to, že sa slovenská spoločnosť nachádza vo veľmi zložitom období. "Období zvyšujúcej sa nedôvery v inštitúcie, frustrácie, spochybňovania odbornosti či relativizovania absolútnych hodnôt. Od tejto chvíle sa stávate verejne činnými osobami, ktoré môžu napomôcť zlepšeniu pomerov v našej spoločnosti," povedala.

Prezidentka vymenovala do funkcie piatich sudcov NSS SR, ktorí neboli doteraz sudcami. Novovymenovanými sudcami sú Kristína Babiaková, Marián Fečík, Zuzana Šabová, Juraj Vačok a Juraj Vališ.

Vo verejnom vypočutí na funkciu sudcu NSS SR uspelo dovedna 21 uchádzačov, vrátane jeho predsedu Pavla Naďa. Druhú časť výberového konania pred Súdnou radou má absolvovať ešte pätica z nich. Spolu s pozíciou predsedu NSS SR sa má obsadiť na novom súde 30 sudcovských miest.

Vznik Najvyššieho správneho súdu SR priniesla minuloročná reforma justície. Má postavenie ako Najvyšší súd SR v oblasti správneho práva. Okrem iného naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Tiež rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy. Funkčný má byť od 1. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok