Bombový útok v Iraku si vyžiadal najmenej tridsať obetí, desiatky ľudí sú zranené

TA3 TASR
19.7.2021 22:38

Bombový útok na predmestí Bagdadu v Iraku si vyžiadal najmenej 30 obetí, desiatky ľudí sú zranené. K útoku došlo na miestnom trhovisku, informovala agentúra AP.

Bombový útok v Iraku si vyžiadal najmenej tridsať obetí, desiatky ľudí sú zranené
TASR/AP

K výbuchu došlo len deň pred moslimským sviatkom íd al-adhá. Na trhovisku vo štvrti Madínat as-Sadr sa preto nachádzalo množstvo ľudí, ktorí nakupovali darčeky a potraviny. K explózii sa zatiaľ nikto neprihlásil. Organizácia Islamský štát (IS) však v minulosti bola zodpovedná za podobné útoky v tejto oblasti.

Iracký premiér Mustafá Kázimí podľa vyhlásenia nariadil armáde zadržať veliteľa polície zodpovedného za oblasť, v ktorej sa útok odohral. Podľa vyhlásenia sa tiež začalo vyšetrovanie incidentu, píše AP.

Tento rok išlo už o tretí a najväčší útok na trhovisko v tejto husto obývanej štvrti na východe Bagdadu. Útok v júni, počas ktorého nastal výbuch v jednom zo stánkov, si vyžiadal 15 zranených. V apríli zasa pri výbuchu bomby pripevnenej na auto, ktoré stálo na trhovisku, zahynuli štyria ľudia.

K veľkým bombovým útokom dochádzalo v minulosti v Bagdade takmer každý deň. V posledných rokoch však ich počet po porážke organizácie IS klesol. V januári prišlo pri útoku na obchodnú štvrť v centrálnej časti Bagdadu o život viac ako 30 ľudí, bol to najväčší bombový útok v irackom hlavnom meste za posledné tri roky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok