Cichanovská sa stretla s americkým ministrom. USA vyzvala, aby vyvíjali tlak na Bielorusko

TA3 TASR
19.7.2021 22:07

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská sa v pondelok stretla s ministrom zahraničných vecí USA Antonym Blinkenom. Na stretnutí vyzvala Spojené štáty, aby vyvíjali väčší tlak na bieloruský režim, informovala agentúra AFP.

Cichanovská sa stretla s americkým ministrom. USA vyzvala, aby vyvíjali tlak na Bielorusko
TASR/AP (ilu)

Blinken sa pripojil k stretnutiu Cichanovskej s námestníčkou ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti Victoriou Nulandovou, ktorá je známou kritičkou Moskvy, aby tak vyjadril svoju podporu. "Poďakovala som mu za podporu bieloruských demokratických snáh... Vyzvala som (Spojené štáty), aby zintenzívnili pomoc pre našu občiansku spoločnosť, ako aj ekonomický a politický tlak na režim a aby apelovali na Rusko, aby pri riešení krízy zohralo konštruktívnu úlohu," napísala Cichanovská na sociálnej sieti Twitter po stretnutí.

Cichanovská má v utorok navštíviť aj Biely dom, kde sa stretne s niekoľkými predstaviteľmi.

V Bielorusku vypukli v auguste 2020 masové protivládne protesty, keď bol prezident Alexandr Lukašenko oficiálne vyhlásený šiestykrát za víťaza volieb, píše tlačová agentúra AFP. Tento autoritársky vodca vládne v bývalej sovietskej republike železnou rukou už takmer tri desaťročia. Bieloruská opozícia ani Západ, vrátane Európskej únie, výsledok volieb neuznávajú.

Cichanovská, ktorá bola dovtedy učiteľkou angličtiny a venovala sa výchove svojich detí, však kandidovala namiesto svojho uväzneného manžela a podľa svojich slov hladko zvíťazila. Obvinenia z volebných podvodov však rýchlo pribúdali a navyše, Lukašenko sa vyhlásil za víťaza volieb. Cichanovská bola nútená zvoliť si exil a teraz žije v Litve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok