FOTO Stúpajúci Dunaj zaplavil i časť nábrežia v centre, verejnosť ubezpečujú aj starostovia

TA3 TASR
19.7.2021 15:41

Stúpajúci Dunaj v Bratislave zaplavil okrem Slovanského nábrežia v Devíne, cyklochodníka pri rieke Morave aj chodník pri Vodárenskom múzeu pri Karloveskom ramene, tunajšie ohniská i časť bufetu. Zaplavená je aj časť nábrežia pri Pribinovej ulici či niektoré zelené plochy pri petržalskej hrádzi. Starostovia dotknutých bratislavských mestských častí ubezpečujú verejnosť, že situácia je pod kontrolou a zatiaľ nehrozí zvýšené nebezpečenstvo. Ľudí pohybujúcich sa okolo rozvodneného Dunaja či Moravy však vyzývajú na opatrnosť.

FOTO Stúpajúci Dunaj zaplavil i časť nábrežia v centre, verejnosť ubezpečujú aj starostovia
TASR/Dano Veselský

Na sociálnych sieťach i v skupinách bratislavských mestských častí pribúdajú fotografie z niektorých zaplavených inundačných území v hlavnom meste. Zástupcovia samospráv Devína, Devínskej Novej Vsi, Petržalky i Karlovej Vsi deklarujú, že hrozba povodne z roku 2013 je ďaleko, situácia je pod kontrolou a spoločne s hydrológmi očakávajú v najbližších hodinách kulmináciu hladiny Dunaja.

"Pozorne to sledujeme, sme však na takéto situácie pomerne zvyknutí. Očakávame, že Dunaj už bude čoskoro kulminovať a situácia sa začne upokojovať," povedala starostka bratislavskej Karlovej Vsi Dana Čahojová. Záplavy na Dunaji bývajú podľa jej slov v pravidelných cykloch. "Na tú poslednú povodeň sme už skoro zabudli. Musíme byť preto pripravení na to, že sa to môže kedykoľvek zopakovať," podotkla.

Zatopený podchod v Petržalke TASR/Miroslav Košírer

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) situáciu na Dunaji monitoruje a tvrdí, že nie je dôvod na paniku. Situáciu na vodnom toku označuje pre toto obdobie ako bežnú. V rámci ochrany hlavného mesta sa SVP riadi monitorovacou stanicou v nemeckom Passau, ktorá umožňuje prípravu aktivít na tri dni vopred. Pre krátkodobejšie aktivity SVP monitoruje dve stanice pri Viedni – Korneuburg a Kienstock. „Napriek tomu, že hladina rieky Dunaj sa bude prudko zvyšovať, tento stav nebude trvať dlho a už počas utorka sa hladina bude stabilizovať. Na porovnanie, v roku 2013, keď bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, hladina Dunaja v Devíne dosiahla 974 a v Bratislave 1032 centimetrov. Vtedy bol prietok veľtoku v Bratislave na úrovni 10 645 kubických metrov za sekundu,“ uviedol podnik ešte v nedeľu večer.

Pre okres Bratislava aktuálne platí výstraha prvého stupňa pred povodňou. Výška hladiny Dunaja v Bratislave krátko po 14.00 h dosahovala 722 centimetrov. V Devíne bola na úrovni 675 centimetrov. Kulmináciu očakávajú hydrológovia v pondelkových popoludňajších, respektíve večerných hodinách, v Devíne na úrovni 735 a v Bratislave vo výške 770 centimetrov. Zvýšená hladina Dunaja spätne vzdúva hladinu na Morave. V Devínskej Novej Vsi bola krátko po 14.00 h na úrovni 543 centimetrov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok