Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vzduchom poháňaná robotická ruka je zručná aj na hranie hier

Vzduchom poháňaná robotická ruka je zručná aj na hranie hier
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotické ruky ukazujú veľa možností pre rôzne aplikácie, ale ich mechanická zložitosť stále obmedzuje ich možnosti použitia. Nová ruka poháňaná vzduchom je oveľa jednoduchšia, no stále dostatočne obratná aj na to, aby sa dala použiť na hranie videohier.

V konvenčnej elektronickej robotickej ruke musia byť na každý prst zvyčajne smerované samostatné riadiace rozvody. Aj preto sú objemnejšie, energeticky náročnejšie a zároveň celkovo šikovnejšie, ako by boli inak. Navyše je ich výroba nákladnejšia.

Vedci z Marylandskej univerzity sa preto rozhodli vyvinúť oveľa menej zložitú, ale stále schopnú alternatívu. Výsledkom je 3D tlačená mäkká robotická ruka s tromi prstami, ktorá môže nezávisle pohybovať každým svojim prstom v reakcii na zmeny tlaku vzduchu. Samostatný kompresor pumpuje vzduch do ruky pomocou jedinej gumenej hadice. Na konci tejto hadice sú tri neelektrické zariadenia známe ako „fluidné tranzistory“. Každý z týchto tranzistorov je navrhnutý tak, aby otvoril a nechal prúdiť vzduch do príslušného prsta v reakcii na iný tlak vzduchu, či už nízky, stredný alebo vysoký.

Mäkká robotická ruka s fluidnými tranzistormi viditeľnými na spodnej časti každého prsta.

Keď prúdi vzduch dovnútra, prst sa stiahne a smeruje dole. Preto je možné pomocou zmeny tlaku vzduchu, ktorý sa pumpuje do ruky, selektívne aktivovať ktorýkoľvek z prstov. Úplné zastavenie prúdenia vzduchu spôsobí, že sa všetky tri prsty zdvihnú do neutrálnej polohy. Na ukážku schopností tím s robotickou rukou stláčal tlačidlá na originálnom ovládači Nintendo, pomocou ktorého vedci úspešne dokončili prvú úroveň videohry Super Mario Bros. Ba čo viac, dokázali ho dokončiť za menej ako 90 sekúnd.

Tím teraz dúfa, že sa podarí prispôsobiť technológiu použitiu v aplikáciách, ako je prispôsobiteľná protetika, chirurgické nástroje a rehabilitačné prístroje. Aj preto boli uvoľnené zdrojové kódy a ďalšie podklady, aby si ich mohol ktokoľvek ľahko stiahnuť, upraviť a 3D vytlačiť vlastnú robotickú ruku. To by mohlo rozšíriť dostupnosť, reprodukovateľnosť a prijatie mäkkých robotov s integrovanými fluidnými obvodmi a aj týmto spôsobom urýchliť pokrok v tejto oblasti.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne Science Advances.

Pomocou robotickej ruky boli vedci schopní dokončiť prvú úroveň hry Super Mario Bros za menej ako 90 sekúnd.