7 bežných škodcov rastlín zemiakov, na ktoré pozor

7 bežných škodcov zemiakov Zdroj foto: Pixabay

Ak patríte k pestovateľom zemiakov, pravdepodobne ste a už stretli s niektorými ochoreniami a škodcami týchto rastlín. Tu je 7 bežných škodcov, na ktoré by ste mali dať pozor.

7 bežných škodcov rastlín zemiakov

Ani pestovanie zemiakov sa nezaobíde bez problémov, medzi ktoré patria rôzni škodcovia a ochorenia. Predchádzať im pomôže napríklad striedanie plodín, čistenie záhrady od zvyškov rastlín a dezinfekcia záhradného náradia. Napriek tomu sa môžu niekedy objaviť na vašej záhrade títo neželaní návštevníci.

Pásavka zemiaková

Jedným z najbežnejších škodcov zemiakových rastlín je pásavka zemiaková. Larvy tohto škodcu dokážu zničiť celú rastlinu pestovanej zeleniny. Skoré larvy spôsobujú menšie škody ako neskoršie štádium, ktoré je schopné rýchlo „odlistiť“ celú vňať zemiakov za krátky čas.

Dospelú pásavku ľahko rozoznáte podľa typickej oranžovo čiernej farby a pásikov na chrbte. Tento škodca zvykne na vašej záhrade prezimovať v pôde, takže sa ho tak ľahko nezbavíte. Dobrou prevenciou je striedanie pestovaných plodín. Zbaviť sa tohto chrobáka je trošku zložitejšie. Pomôcť môže ručný zber lariev a a dospelých pásaviek, ktoré potom dajte do mydlovej vody.

Trápia vás biele molice? Vieme, ako vyhrať boj s nimi

Drôtovec

Jedná sa vlastne o larvy chrobákov z čeľade kováčikovitých. Tento škodca napáda korene rastlín a v zemiakových hľuzách vytvára chodbičky. Napadnutý plod potom začne hnednúť a hniť. Drôtovce nemajú radi látky, ktoré vylučujú niektoré rastliny, ako je napríklad repka či horčica, preto sa odporúča vysadiť tieto rastliny v blízkosti zemiakov.

Medvedík obyčajný

Tento zvláštny chrobák a najmä jeho larvy vám môže takisto zničiť zemiakovú úrodu. Dorastá do dĺžky až 6 centimetrov a objavuje sa najmä na záhradách s vysokou úrovňou spodnej vody. Podrobnejšie o medvedíkovi sme si hovorili tu: 

Cikády

Aj cikády vedia napáchať škody vo vašej záhrade, najmä ak si s nimi neporadíte hneď na začiatku ich invázie na váš záhon. Živia sa šťavou z listov. Napadnutá rastlina začne vysychať a odumierať. V prípade, ak sa vo vašej oblasti vyskytuje tento škodca, pomôcť môže, ak zemiaky ochránite sieťou.

Slimáky

Netreba zabúdať ani na staré známe slimáky, ktoré si pochutnajú okrem iného i na zemiakovej vňati, či niekedy aj na hľuzách zemiakov. Pomáhajú rôzne pasce, špeciálne granule či každodenný zber týchto neželaných návštevníkov vášho zeleninového záhona.

Hlodavce

Zemiaky predstavujú pre hlodavce chutný zdroj potravy. Napadnutie týmto škodcom spoznáte podľa ohryzených miest na hľuzách zemiakov. O tom, ako sa ich zbaviť, sme si hovorili tu.

Vošky

Zdá sa, že okrídleným voškám chutí snáď všetko a žiadna rastlina pred nimi nie je dostatočne chránená. Platí to i v prípade zemiakov. Tento hmyz sa živí šťavou z listov, ktoré po ich napadnutí zostávajú lepkavé a začínajú žltnúť. Pomôcť môže, ak nasadíte proti voškám prirodzených nepriateľov, o ktorých si povieme v ďalšom článku.