Do poslednej chvíle prinášal radosť. Milan Lasica, budete nám chýbať, píšu prezidentka a premiér

TA3 TASR
19.7.2021 08:11

Slovensko stratilo jednu z najvýraznejších osobností kultúrneho a verejného života. V reakcii na nedeľňajšie úmrtie Milana Lasicu to na sociálnej sieti uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Premiér Eduard Heger uviedol, že Slovensko, žiaľ, prišlo o ďalšiu legendu kultúry.

Hlava štátu zdôraznila, že dielo tohto slovenského humoristu, dramatika, prozaika, textára, herca, režiséra, moderátora a speváka bude patriť do zlatého fondu slovenského umenia.

Akoby sa na chvíľu zastavil čas

"Keď zomrie niekto, kto sa nás svojím životom dotýkal, mám pocit, akoby sa na chvíľu zastavil čas a svet už nebude taký istý. Bude v ňom niečo významné chýbať," uviedla Čaputová, pričom poukázala na Lasicov nenapodobiteľný humor a esprit spojený s hlbokou ľudskou múdrosťou.

Mal dar ako nikto iný

Rovnako pripomenula, že to, na čo majú najúspešnejší komici sveta celé tímy spolupracovníkov, Lasica dokázal vytvoriť v spolupráci s Júliusom Satinským a aj sám. Podľa prezidentky mal dar ako nikto iný hovoriť a robiť správne veci tým najlepším a najzábavnejším spôsobom a svojím umením prinášal ľuďom radosť. "Prinášal ju doslova do poslednej chvíle, pretože sa jeho život ukončil tam, kde strávil viac ako šesť úžasných desaťročí – na javisku svojho milovaného divadla," dodala prezidentka.

Slovensko, žiaľ, prišlo o ďalšiu legendu kultúry. Premiér Eduard Heger pozostalým vyslovil úprimnú sústrasť.  "Jeho celoživotné dielo je jasným dôkazom toho, že žiaden režim nemá takú moc, aby zastavil kreativitu, smiech a priateľstvo. V ťažkých časoch cenzúry hľadali spoločne s Júliusom Satinským cesty, ako povzbudiť ľudí," podotkol premiér na sociálnej sieti.

Dodal, že Milan Lasica bol nadaný herec, spevák i autor, pričom jeho jedinečný humor a satira sprevádzali mnohé generácie. "Milan Lasica, budete nám veľmi chýbať," doplnil Heger.

Milanová: Je to neopísateľná strata

Odchod Milana Lasicu je doslova neopísateľnou stratou pre slovenskú kultúru aj celú spoločnosť. "Budete nám všetkým chýbať, Maestro. Veľmi," skonštatovala ministerka kultúry Natália Milanová. Pripomenula, že Lasica bol skutočným majstrom slova, "ktorý aj mučenie španielskou čižmou vedel podať s úsmevom".

Lasica bol človekom, ktorého práca presahovala generácie, vyhlásil minister školstva Branislav Gröhling. "Mal neskutočný talent pobaviť ľudi a glosovať na akúkoľvek tému s ľahkostou a noblesou," pripomenul na sociálnej sieti s tým, že Lasicov láskavý humor dokázal byť výstižným odrazom doby. "Milan Lasica bude neskutočne chýbať, lebo ľudí ako on býva len zopár. Česť jeho pamiatke," doplnil minister.

Človek s veľkou váhou hlasu

Vďačnosť za Lasicovu prácu vyjadril na sociálnej sieti aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "Všetci jeho obdivovatelia aj kritici uznávajú, že nás opustila výnimočná osobnosť, všestranný umelec a pre mňa hlavne človek s veľkou váhou hlasu a názoru na politiku a stav spoločnosti," doplnil.

"Hádam niet väčšej osobnosti, akou bol Milan Lasica, ktorá by ovplyvnila toľké generácie," skonštatoval na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď. Lasicu označil za inšpiratívneho človeka, ktorý formoval našu kultúru, interpretoval spoločenské témy nezameniteľným spôsobom a bol mimoriadne múdry a jedinečný človek.

Humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica mal v nedeľu odpadnúť na výročnom koncerte Bratislava Hot Serenaders, pričom sa ho už nepodarilo oživiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok